Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. március 8. | Szabó Ádám

A román film fekvése


Sok mindent exportál Románia, amelyek láttán, hallatán mi, romániai nem-románok fanyalgunk, szégyelljük, tagadjuk. A román film esete azért más, hiszen akárhányszor – nagyon gyakran – egy román film elviszi valamelyik európai A-kategóriás fesztivál nagydíját, mindenki rögtön az elsok között büszkélkedik vele.

Ezzel talán nincs is baj. Mutatja azt, hogy mennyire oda kellene figyelni a román filmre állami szinten is. Ez sajnos ritkán történik meg, a hazai filmek rendszeresen nagyon alacsony látogatottságot produkálnak, kevés bevétellel a mozikasszák irányából, ezért aztán nyugati tipusú stúdiórendszer nem is tud kialakulni ebben az országban (persze Magyarországon még annyira sem). Ugyanakkor tényleg lenyugözo, hogy mennyi tehetség lapul a román filmes közegben. Amint azt hinnénk, hogy „na most már tényleg csak ugyanazt, ugyanúgy és ugyanazok csinálják”, mindig egy régi Cannes-i díjnyertes alkotó új díja új stílussal (a 4, 3, 2... rendezoje tavaly nyert Cannes-ban forgatókönyvért díjat, és az Aranypálmáért is versenyben volt) vagy elokerül egy új berlini nyertes, ez esetben Calin Peter Netzer, aki a Gyermek fekvése (Pozi?ia copilului) c. drámájával vitte haza az egyik legnagyobb európai fesztivál legnagyobb díját.

Olyan filmrol van szó, amelynek a forgatókönyvét a a román Országos Filmközpont (Centrul National de Cienamtografie) 2010-ben visszadobta, hatost adott rá, nem támogatott. Aztán a következo évben, megfelelo lobbival mégiscsak sikerült Netzernek támogatást szereznie, és összesen 850 ezer euróból leforgatta a filmjét. Hát mindenestre nehezen ismerte fel még a román filmes közeg is az igazi értéket. Ami talán azért nem csodálnivaló, mert ez a film más hangulatú és más stílusú, mint az eddigi évek román filmes-sikerreceptjei, nem kommunizmusban, nem is a létminimumom élok életét mutatja be, és nem is a tipikussá vált román realista-dokuementarista stílusban. A foszereplok gazdagok, a képek pedig stabilak és szépek. Meglepo. (?)

Szóval más, és mégis jó. Nézzük meg, büszkélkedjünk vele, mert ezzel lehet. És ha ezt mi, nem-románok is megtesszük, talán egyszer a többségi nemzet képviseloi is rájönnek arra, hogy ezt is lehetne a népeknek adni manele helyett, és a lóhuson kívül más exportcikkben is érdemes gondolkodni.

A Gyermek fekvése (Pozi?ia copilului) címu film március 8-tól lesz musoron a Muvész moziban.