Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. október 25. | Szerk.

Románul a Kultúrpalotáról


A 100 éves marosvásárhelyi Kultúrpalota Kistermében mutatták be október 24-én, csütörtökön a Megyei Múzeum és a Bernády Alapítvány közös kiadásában megjelent Marosvásárhelyi Kultúrpalota 1908 – 1913 album román változatát, a Bernády Napok keretén belül. A szakmai kiadvány bemutatóján Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke, Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke, Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, illetve Cornel Sigmirean egyetemi tanár szólaltak fel.

Mi a Bernády alapítványnál már 1992 óta azt hangoztatjuk, hogy Bernády György neve és öröksége összeköti a marosvásárhelyi magyar és román közösséget, ennek a könyvnek a megjelentetése pedig arra buzdít minket, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, jobban megismerjük egymást, és akkor van esély arra, hogy azok a konfliktusok, amelyek a történelem során a két közösséget elválasztották egymástól, eltompuljanak, elévüljenek az emlékezetünkben”  fogalmazott Borbély László a könyvbemutatón. Az alacsony érdeklődésre való tekintettel hozzátette, sajnálja, hogy Bernády épített örökségét a marosvásárhelyi román közösség nem tekinti magáénak, de épp ezért folytatni fogják a munkát, a hasonló események megszervezését mindaddig, amíg mindenki számára világossá válik, hogy Bernády György egy erős kapocs a kéz közösség között.

 


 

„Előbb-utóbb mindenki meg kell értse, hogy Bernády György hagyatéka az egész város büszkesége, és senki nem tagadhatja le azt, amit ő száz évvel ezelőtt létrehozott”  hangsúlyozta a Bernády György Alapítvány elnöke. Hozzáfűzte, reméli, hogy a jövő évben többen jelen lesznek majd ezeken a rangos eseményeken, majd köszönetét fejezte ki Maros megye tanácselnökének, Ciprian Dobrenek, aki politikai hovatartozást és pártokat félretéve, felkarolta a Marosvásárhelyi Kultúrpalota 1908 – 1913 album román nyelvű változatának a létrejöttét. „Ez egy fontos első lépésnek tekintendő, amelyet remélem sok másik követ majd”  zárta beszédét Borbély.

A könyvbemutatót csütörtök este hagyományosan tárlatnyitó követte: idén a marosvásárhelyi közönség egy fiatal szovátai festőművész, Kuti Botond alkotásait ismerhette meg.

 

A Bernády Napok keretén belül, ma, október 25-én, pénteken délelőtt 10 órakor a református temetőben, majd a Bernády téri szobornál lesz koszorúzási ünnepség. 12 órától diákvetélkedőn versenyeznek a csapatok Bethlen Gábortól Bernády Györgyig témával, majd a középiskolások esszépályázatának a nyerteseit díjazzák. 18 órakor a Kultúrpalota nagytermében a Bernády-emlékplakett átadásával folytatódik a megemlékezés. Ezt követően Balázs Fecó és a Korál együttes rendkívüli koncertje zárja az eseménysort. A koncertre a belépés ingyenes. Helyjegyek a Bernády Házban október 14-től 10-17 óra között igényelhetők. (közlemény)