Szerda, 2020. április 8.
DÉNES napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. november 28. | Deák Zsombor

Sapientiás gólyák Zeusz küszöbén


A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának idei gólyabálját sajnálatos módon, nem az izgalom és jókedv, hanem sokkal inkább a gyász és megemlékezés jellemezte. Szombaton délben Pollner Melinda a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi karának hallgatója és gólyája tragikus körülmények között életét vesztette. A gólyabált az Ő emlékének ajánlották a szervezők, így az egész terem egy perces néma csenddel emlékezett Melire.
 
 
A gólyabál eseményei a Zűr az Olümposzon mottó köré épült volt, a különböző szakokat képviselő négy gólya különös szituációkba keveredve kellett feltalálja magát. Na de ne szaladjunk ennyire előre. A szakbemutatók kötetlen témája ellenére a nézők rapp-, valamint popslágerek átírt szövegeivel találták szembe magukat. Az biztos, hogy Majoros Péter alias Majka a mai napon külön népszerűségi díjat vihetett volna haza, ha egy zenegálán lettünk volna. Ugyanis nem egy, hanem egyből három szak is Majka közismert, Belehalok című számát dolgozta fel több-kevesebb sikerrel. A nagyérdemű felhőtlenül nevethetett és nevetett is az izgalomtól lázas gólyák bakijain, valamint profi és félprofi színészi teljesítményeken. Sokszor olyan érzése volt a közönség soraiban ülő fiataloknak, büszke szülőknek és barátoknak, mintha az X-Faktorból kiesett négy nem szavazatot kapó előadó lepte volna el a Maros Művészegyüttes színpadát.
 
 
A szakbemutatókat egy kínos jeleneteket szülő próba követte az Olümposzon, ahol a gólyák megadott szavakat, kellékeket felhasználva egy nyelvtörővel fűszerezett produkciót kellett előadjanak. Az előadásban a „Zorba-szájba”, „Differenciális fázismoduláció”, valamint a „Hippopotomonsztroszeszquipedaliofóbia” (hosszú szavak kimondásától való félelem) szavak is kellett szerepeljenek. A reflektorfényben a görög hős (Herkules), egy lány (Kentaur szerepében), egy görög istennő (Aphrodité) és végül a mindent megoldó, vagy éppen összezavaró filozófus (Plátimédesz) állt. A szereplők között szerelmi háromszög alakul ki, és emiatt párkapcsolati terapeutához fordulnak. Az előadás ezen szakaszában a trend – ha már az előzőben a zene uralta a színpadot – a talk show-ok hangulatát idéző beszélgetések vagy éppen valóságshow-jelenetek voltak, de a nézők a érdekesebbnél érdekesebb, azonos nemek között kötött házasságokkal vagy szerelmi háromszögekkel is  találkozhattak. 
 
 
A végéhez közeledve a gólyákat tovább ‘kínozták’ a szervezők, ugyanis az egyes karakterek különféle próbatételeken kellett átmenjenek. A Herkulesek többek között diszkoszt kellett hajítsanak a szájukkal, itt a rekord a 244 cm volt, ami ha figyelembe vesszük, hogy egy formátlan műanyag tányért kellett eldobni, igencsak szép teljesítmény. Ezt követően fekvőtámasz közben kellett lufit fújjanak, majd végül a közönség soraiból kellett két perc alatt a lehető legtöbb 5 banist összegyűjteniük. A görög hősöket a filozófusok, azaz a Plátimédeszek követték, akik a szakmájukból eredendően kvízkérdésekkel kellett megbirkózzanak, vagy jobban fogalmazva fitogtassák tudásukat. Végül Aphrodité és a kentaur már-már gnóm látványt nyújtó Patánc névre keresztelt próbatételét láthatták a nézők.
 
 
Amíg a görög istenek, azaz a zsűri meghozta döntését a közönséget a Real-AttractionStreeetDance növendék táncosai szórakoztatták. Hosszas gondolkodás után a számítástechnika szaknak ítélte a zsűri az első helyet és vele együtt a görögországi nyaralást, míg a második helyet a távközlés, a harmadikat pedig az automatika és alkalmazott informatika szak nyerte.
 
 
A november 27-i igen jó, de főleg mókás nap volt a valahol fent az Olümposz csúcsán trónoló görög istenségeknek és mitológiai alakoknak. Volt ott sírás, de főleg nevetés, boldogság sok-sok vidám arccal, amit mindörökre magába zár és megőriz az utókornak Pandóra szelencéje vagy inkább a Sapientiáje?
 
 
Fotók: Kilyén Zsolt