Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. augusztus 29. | Kondra Tünde

Séta Székelyvásárhelyen


A borús időjárás ellenére népes társaság vett részt a Szóforgatag első tematikus városnéző sétáján. Az idegenvezető, dr. Györfi Zalán régész, az összegyűlt közönséget bevonva, játékkal mutatta be középkori Marosvásárhelyt. A séta a Bolyaiak szobra előtti térről indult, először a líceum osztálytermében, majd a fantázia segítségével a nem túl nagy középkori Vásárhely, az egykori Székelyvásárhely színhelyére kalandoztunk.

Az idegenvezető a közönség közreműködésével tizenkét állomáson át vezetett az időben a mezőváros előtti Vásárhelytől a középkori városig. „Vásárhely első hiteles említése egy nagyon érdekes történethez kapcsolódik, a város bírája felszabadítja a rab szolgálónőjét. A vásárhelyiek szabadság utáni vágya már itt a 14. század elején megkezdődik, aztán az egész vásárhelyi történet arról szól, hogy újabb és újabb szabadságokat szeretnének magukénak tudni” – kezdte Györfi Zalán. Apró jelek utalnak arra, mint a szászok és egy íjmester jelenléte, hogy a falusi település kezdett kiemelkedni a környező települések közül.

Vásárhely kiváltságai között szokták emlegetni, hogy heti piacot és évente három országos vásárt tarthatott. „Mit jelent a vásár? A középkorban kicsit mást jelentett, mint ma. Fontos a piac és a vásár közti különbséget megjegyezni, mert nem ugyanazt jelenti. A vásár az egy intézmény, a piac az a tér” – fejtette ki a régész. 1482. augusztus 28-án Marosvásárhely Mátyás királytól megkapta a szabad városok vásárjogát, amely szerint évente háromszor kerülhetett sor országos jelentőségű sokadalomra a városban. A sokadalom helyszíne a mai Rózsák tere lehetett. Ha pedig fantáziánkban kiléptünk az osztályteremből már is a heti piacok helyszínén, a mai Bolyaiak terén válogathatunk a helyi kofák portékáiból.

A piactérről a szemmel látható középkorba, a várba vezetett a séta. A mai ásatások helyén egykor kolostor állt. Az akkoriban búcsújáró helyen csontfaragó és ötvösműhely is működött, egy kis globalizált világ, amely ferences kolostorával Marosvásárhelyt bekapcsolta az európai körforgásba. Marosvásárhely számos kiváltsággal rendelkezik, amelyeket meg kell őriznünk, erre pedig jó alkalmat jelentenek a napokban zajló városnéző séták.