Szerda, 2020. április 8.
DÉNES napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. augusztus 8. | Nagy J. Attila

Simon László, Marosvásárhely egyetlen olimpiai érmese


Elöljáróban kell megjegyeznünk hogy a cím nem fedi a teljes valóságot, hisz Simon László az egyetlen olimpia érmes azok közül akik városunkban születtek és nevelkedtek, és a világjátékokon a város és román válogatott színeit képviselték. A következő részben megismerkedhetünk azzal a súlyemelővel, aki szintén bronzérmet szerzett, de immár nem Románia, hanem fogadott hazája színeiben.

Simon László 1951-ben született Marosvásárhelyen és élete végéig megmaradt szülővárosa szolgálatában. Sportkarrierje első éveit meghatározták a nagy előd, a tizennégyszeres román bajnok és kétszeres olimpikon szabadfogású birkózó, Balló Ferenc sikerei, aki a múlt század 60-as éveinek egyeduralkodója volt birkózásban.

A Balló visszavonulását követően nem kellett sokáig várni az újabb vásárhelyi kemény legényre, 1971-ben jegyzik először a nevét a nemzetközi porondon, mikor is Balkán-bajnokságot nyer Skopjéban. Aktív sportévei 1979-ig tartanak csupán, szokatlanul fiatalon, alig 28 évesen dönt a visszavonulás mellett. De addig minden esztendő sikert jelent számára, hisz a világbajnokságokon 1974-ben aranyérmes (azóta is ez Románia egyetlen világbajnoki címe szabadfogású birkózásban), egy évvel előtte meg bronzérmes lesz; a kontinens legjobb között 1976-ban ő a legjobb, két évvel előtte ezüstérmes, 1975-ben meg a bronz jut neki. A róla szóló statisztikák feljegyeznek még két részvételt a Főiskolai Játékokon (Universiade) is, természetesen innen sem tér haza üres kézzel, 1973-ban Moszkvában a dobogó második, négy év múlva a szófiai megmérettetésen pedig a harmadik fokára kapaszkodik fel.

Belföldön ő a király a királykategóriában (+100kg), hétszer lesz országos bajnok, 1977-ben pedig a szövetség az ország legjobb birkózójának választja.

 

 

Simon László ereje teljében

A végére meg hadd álljon itt talán legfontosabb sikere, az 1976-os montreali játékokon szerzett bronzérme, mely 1996-ig az egyetlen olimpiai érem volt, melyet városunkbeli sportoló szerzett. Amint a korabeli hazai sportsajtóból kitűnik, az addigi nemzetközi sikerek alapján egyfajta elvárás volt irányába az éremszerzés, mely elvárásnak Simon Laci eleget is tett, megszerezve a bronzérmet. De az idevezető út nem volt könnyű, az első körben mongol, a másodikban meg kubai ellenfelét győzte le magabiztosan, míg a harmadik körben erőnyerő volt. A negyedik körben iráni ellenfele sem jelentett különösebb akadályt, majd következett a két sorsdöntő mérkőzés a szovjet Soslan Andiyev és a magyar Balla Ferenc ellen. Az első meccsen vitathatatlanul a későbbi aranyérmes szovjet volt a legjobb, az eredmény 11-5 javára, de a következőn nagy csatában, 7-5 arányban marad alul az ezüstérmes magyarral szemben. Ekkor Andriyev 24, Balla 20, Simon Laci meg 23 éves, ami az ólomsúlyú birkózók között még eléggé kezdőnek számít.

Sporttörténelmi érdekesség, hogy a következő, 1980-ban megrendezett moszkvai olimpián is ugyanez a dobogó összetétele, csupán az addigra visszavonuló Lacit váltja fel a lengyel Adam Sandurski. Teljes a közép-kelet európai siker.

 

 

Simon László montreali bronzérme nekünk pont olyan fényesen csillog, mint az arany

 

 

Simon László visszavonulása után sem marad távol a birkózószőnyegtől, erejét a fiatal tehetségek felfedezésének és csiszolásának szenteli a Maros Sport Klub keretén belül. 1994 és 2000 között a ő a nemzeti válogatott segéd- majd szövetségi edzője, ő készíti fel legényeit az 1996-os és 2000-es olimpiai játékokra. Sajnos sportolóinak eredményei meg sem közelítik az ő bronzérmét, és jól mutatja a román birkózósport hanyatlását, hogy olimpiai érmet utoljára 1992-ben sikerült begyűjteni (bronzot), olimpiai aranyat meg 1988-ban utoljára.

 

Életének a 2005 május 12-én, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála vetett véget.

 

Egy, az ezredfordulón megszervezett felmérés méltón választotta őt Bölöni Lászlóval egyetemben a XX. század legjobb Maros megyei sportolójának.

Emlékét őrzi az évről évre megrendezett Edzők emlékversenye nevű birkózóverseny, mely rajta kívül olyanoknak állít emléket, mint György István, Bakó György, Ioanovici Tibor és Benedek Levente.

 

 

Simon László, mint romániai érmes

 

 

Egy évvel ezelőtt civil kezdeményezésre egy aláírásgyűjtő kampány indult, hogy sok más városhoz hasonlóan Marosvásárhelyen is a sportcsarnok egy jelentős helyi sportember nevét viselje, erre pedig senki más jobban nem érdemesült, mint Simon László. Mindeddig ezen kezdeményezésnek gyakorlati eredménye nem született, de tudván, hogy a Isten malmai lassan őrölnek, a román állam bürökrátáié pedig még lassabban, reménykedve várjuk azt a napot, amikor majd a marosvásárhelyi Simon László Sportcsarnokba megyünk valamely helyi nevelésű játékosokból álló csapat meccseit megtekinteni.