Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. január 24. | Máthé Kincső

Speak Floyd – Pink Floyd a Jazzben


Nem véletlen, hogy immár harmadik alkalommal kapott meghívást a Speak Floyd tribute együttes a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubba, hiszen a tegnap esti koncertjük is egy igazán színvonalas produkció volt. A kolozsvári zenekar ez alkalommal is teltház előtt szólaltatta meg a legismertebb Pink Floyd dalokat, nem kisebb sikert aratva, mint azt már megszokhatta tőlük a vásárhelyi közönség. Most is egy igazi élmény, amolyan jó kis nosztalgia volt.

A Speak Floyd immár harmadszor koncertezett a Jazzben, s az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan, tegnap sem csalódott az, aki ellátogatott az este nyolc órától kezdődő fellépésre. A hét tagú zenekarnak, szemmel láthatóan, igencsak nagy „rajongótábort” sikerült összekalapálnia Marosvásárhelyen, hiszen már az első akkordok megszólalása előtt is alig akadt talpalatnyi üres hely a Jazz nagytermében. Demeter József – alias Döme, a Jazz menedzsere – szerint ez kicsit sem szokatlan a Speak Floyd koncertjein. Saját elmondása szerint, akkora az érdeklődés a fiatal csapat iránt, hogy mára már teljesen értelemszerűen, évente legalább egyszer meg kell hívni őket Marosvásárhelyre. „A koncertek végén, a közönség mindig rákérdez, hogy ugye jövőre is elhozzuk őket. Én nagyon szívesen hívom őket, mert nagyon szeretjük a zenéjüket, a Pink Floyd dalokat mindenki szereti, nagyon jól játszanak és mindannyian profi zenészek” – mondta el Döme a vasarhely.ro-nak.

A csapat tagjai egyébként valóban egytől egyig kiváló muzsikusok. Az énekes-frontember, David Bryan neve nem lehet ismeretlen a hazai közönség számára, hiszen a nemrég műsoron lévő Romania Voice egyik nagy esélyese volt, aki az utolsók közt esett ki. Mindez mellett természetesen a kiváló hangja és a Speak Floyd-ban nyújtott teljesítménye sem elhanyagolható. A gitáros fiúk – Sandy Deac (billentyűk, ének, akusztikus és elektronikus gitár), Kovács Kövi László (akusztikus és elektronikus gitár), Kolumban Zoli (basszus) – is egytől egyik kiváló tehetségek, híres zenekarokban zenéltek, többek között a Desperado-ban. Rajtuk kívül az ütőhangszerek nagy mestere, Răzvan Vava Rotiș, a billentyűs Edi Raiță és a szaxofonos Lázár Rudy teszi teljessé a csapatot.

És valóban egy igazi csapatmunkáról, kiforrott stílusról beszélhetünk a Speak Floyd koncertjei kapcsán, éppen ezért nem csoda, hogy már többezres közönség előtt is hallhattuk őket játszani. Ennek ellenére, szemmel láthatóan, a hasonló „kis” tömegeket megmozgató koncerteket is ugyanazzal a lelkesedéssel és hatalmas lendülettel képesek végigzenélni. A tegnap esti produkció első pár másodperce igazi élménynek számított a jelenlévő közönség számára. Az általános zsongásban egyszer csak felcsendültek a halk dallamok, és olyasfajta egyszerűséggel jelentek meg a színpadon az együttes tagjai, ahogyan rég láttam már „sztárt” pódiumra állni. Lágy zene, tompa fények és az akaratlanul is elcsendesülő tömeg. „No, így kell elkezdeni egy igazi koncertet” – fordult meg a fejemben az első gondolat.

A javarészt középkorú közönség közt bambulva, kicsit bennünk, fiatalokban is megmozdult az a valami, amit annak idején apáink a Pink Floyd vagy éppen a The Doors hallgatása közben érezhettek. A Speak Floyd-nak köszönhetően, részben mi is megérthettük, hogy miről is szóltak azok az évek. Éppen ezért, valóban hatalmas élmény volt a koncert. És egy biztos, ha jövőre ismét eljönnek a Jazz-be, akkor mi is ott leszünk.

(Fotók: speak-floyd.blogspot.ro)