Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. május 10. | Puskás Eszter

Szavakba szőtt kincs


Kuti Márta Kincsünk, a szó című könyvét mutatták be az Unitárius Egyházközösség Dersi János termében csütörtök délután. Az Örmény-Magyar Kulturális Egyesület által szervezett bemutatón, Kuti Mártát tiszteletbeli örménnyé, illetve fehér hollóvá avatták. Az említett könyv nemcsak az örményekről szól, a szerző nyelvgondozó publicisztikáit, illetve az európai kisebbségi kérdéseket taglaló írásait is tartalmazza. „Erdély attól Erdély, és attól szép, mert együtt élnek itt kissebségek és többségek, és mindenki jól megvolt évszázadokon keresztül” – magyarázta Puskás Attila. A Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület elnöke hangsúlyozta: nem kell Dél-Tirolba menni azért, hogy a kissebségekkel találkozzunk, hiszen itt, Erdélyben a magyarságon belül is élnek kisebbségek, köztük az örmények.

A kötet a független újságírókat magába tömörítő Fehér Holló Egyesület gondozásában jelent meg. Az egyesület azokat a médiamunkásokat tömöríti, akik senkinek nem tartoznak elszámolással, csak saját maguknak. „Ők azt vallják, hogy ki kell menni terepre, és utána vissza is kell térni” – magyarázta Szabó Csaba, az egyesület elnöke.

Kuti Márta magyar nyelv és irodalom szakot végzett, tanárként került az Igaz Szó című folyóirat szerkesztőségébe. Kezdetben a lap korrektoraként, majd később tördelőként és olvasószerkesztőként a lap utódjánál, a Látónál dolgozott. Könyvszerkesztőként is dolgozott, így lehetősége volt együtt dolgozni az erdélyi irodalom legkiválóbb képviselőivel. Elmondása szerint ezért aggasztja az egyre silányuló sajtónyelv, illetve az olvasók szegényes nyelvismerete, szókincse.

Kuti Márta a könyvbemutatón elmondta, 2006-ban vásárolta meg a Magyar Nyelv Etimológiai Szótárát. Arra gondolt, hogy az átlagembernek nincs pénze egy ilyen kiadványra, és minden bizonnyal ideje sem arra, hogy ezzel foglalkozzon. Ezért úgy döntött elmélyül a szavak múltjában, jelenében és jövőjében. Ezeket az ismereteket foglalta össze jegyzeteiben, ami művelődéstörténeti elemeket is tartalmaz, de egyben szórakoztat is. A Kincsünk a szó összesen mintegy hatvan publicisztikát tartalmaz, mindenik érinti az anyanyelv, kisebb és nagyobb népek anyanyelvének a kérdését.

A szerző, Kuti Márta így beszélt a jegyzetek megszületéséről: „Meg akartam találni egy olyan formát, amiben úgy tudom az olvasó elé vinni ezt a tudást, hogy felkeltsem a kíváncsiságát. Döbbenjen rá az olvasó, hogy milyen csodálatos az anyanyelvünk, és hogy mennyire kell vigyázzunk az anyanyelvünkre, mert ez az igazi kincs.”