Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. március 27. | Szerk.

Színházi világnap, ősbemutatóval


A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ősbemutatóval ünnepli a színházi világnapot. Medgyessy Éva Rekviem egy házért című kamaradrámáját Kovács Levente rendezi. Szereplők: Kilyén Ilka és Makra Lajos, díszlet- és jelmeztervező: Szabó Annamária. Az előadásra  kedden este fél 8-tól kerül sor a Kisteremben. Az előadás előtt elhangzik a 2012. évre szóló színházi világnapi üzenet.

A premier előtt fél 7-től a Kisterem előterében a szerző, Medgyessy Éva dedikálja a Komp-Press Kiadónál a Prospero Könyvek című sorozatban megjelent kötetét, a Péterffy Gyuláról készült Mindhalálig színész című könyvet. A helyszínen is megvásárolható kiadványt Demény Péter, a sorozat szerkesztője ajánlja.

Kovács Levente, Kilyén Ilka és Makra Lajos a Rekviem egy hazáért című
kamaradráma próbáján

Az előadást követően nyilvános beszélgetésre kerül sor a kisteremben a színházi világnap kapcsán, amelynek vendége Bereményi Géza rendező, a budapesti Thália Színház és Mikroszkóp Színpad igazgatója. Házigazda: Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója.

A színházi világnap alkalmából – amelyet idén 50. alkalommal ünnepelnek a színészek, rendezők és színházkedvelők – az esti előadások előtt felolvassák az erre az alkalomra készült nemzetközi üzenetet, amelyet az idén John Malkovich amerikai színművész fogalmazott meg.

„Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek. Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket. Ez egy egész élet munkája, amelyet alázattal és kíváncsisággal valósítsatok meg. Kívánom, hogy tehetségetek legjavát adva – és ez is csak kivételes és rövid pillanatokban lehetséges – sikerrel fogalmazzátok meg a „hogyan éljünk?” alapvető kérdését. Így legyen!” – üzeni a színházakban dolgozó társainak és barátainak John Malkovich.

John Malkovich amerikai színművész (Fotó: AIP)

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.