Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. november 29. | Szerk.

Szobrok régi fotókon – gyűjtőakció


A köztéri szobrok a vásárhelyi mindennapok szerves részét képezték az elmúlt fél évszázadban, még ha gyakran észre sem vettük őket. Együtt születtek legkorábbi lakótelepekkel, végigkövették a fák növekedését, a hatvanas-hetvenes évek főtéri korzózásait, és bizonyára meghitt díszletei voltak számos ma élő generáció gyermekkorának.

Amint az elmúlt hetekben közzétett cikkeink tanúsítják, az ezredfordulót követően sorsuk számos esetben a pusztulás, elhanyagolás lett. Kis túlzással állítható, hogy az utóbbi években a vásárhelyi éjszaka megszokott jelenségeivé váltak az ölükben Borsos Tamás mellszobrával vagy hónuk alatt Puskás Sándor Tavaszának egy-egy rézlemezével tovatűnő honfitársaink.

A vasarhely.ro szerkesztősége a következő hetekben össze szeretné gyűjteni a Marosvásárhely köztéri szobrairól készült régi fotográfiákat. Ezek a hajdani amatőr vagy profi felvételek ma már a városkép értékes történeti forrásai, de a szobrok egykori „használatának”, népszerűségének is kiváló tanúi, ezért megóvásuk az elkallódástól kiemelten fontos.

Nyilván azok a felvételek a legértékesebbek, amelyek elpusztult, esetleg a város kevésbé forgalmas részein álló szobrokat örökítenek meg (de természetesen minden kép fontos, mely szobrot dokumentál). Hiszen Kolozsvári Puskás Sándor Kárpátok sétányáról széthordott szobrával végérvényesen szegényebb lett a város, úgy tűnik, végleg elveszítettük Bálint Károly Napozóját és egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa Gavril Şedran Színház térről „lefelejtett” Kagylójának sem, ugyanakkor meglehetősen kétséges számos kevésbé exponált köztéri alkotás jövőbeli sorsa is.

Van tehát olyan régi fényképe a Május 1 strandról, amelyen Bálint Károly Napozója még jól kivehető? Esetleg olyan, amelyen Kolozsvári Puskás Sándor Tavasz-nőalakja látható a Kárpátok sétánya garzonblokkjai közelében? Lappang a családi fotóarhívumban olyan kép, melyen még felismerhető a Színház bejárata közelében elhelyezett Kagyló? Esetleg Benczédi Sándor évtizedek óta elfeledett táncospárjáról is van felvétele a hajdani Eforiánál, a Székely Vértanúk útja közelében? Pózolt hajdanán Kőrösi Csoma Sándor szobra előtt? Kulcsár Sándor Íjásznőjénél a Kornisán? Benczédi Sándor Kárpátok sétányán álló szerelmespárjainál, vagy bárhol máshol?

Küldje el a vasarhely.ro szerkesztőségébe, a készítés időpontjának minél pontosabb körülhatárolásával, a készítő megnevezésével, a fényképezkedés apropójául szolgáló alkalom leírásával, a képen látható személyek megnevezésével. A fotókat és a történeteket közzétesszük a vasarhely.ro portálon, a nagy forrásértéket képviselő felvételek pedig a város most készülő műemlékleltárában, Marosvásárhely Műemléki Topográfiájában is hasznosulnak dokumentációs anyagként.

Minél régebbi egy felvétel, annál jobb, de a forrásérték nem függ a fényképek korától – elméletileg egy kilencvenes években készült fényképfelvétel is sokat elárulhat az illető alkotásról. Felső időhatárként ezért a a kétezres évek elejét húzzuk meg, de indokolt esetben természetesen ezután készült felvételeket is elfogadunk, főleg a mára már eltűnt szobrokról.

A fotókat a vasarhely.ro Facebook-oldalára, vagy az office@vasarhely.ro e-mail címre várjuk.