Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. május 7. | Kondra Tünde

Születés Hete Marosvásárhelyen


Marosvásárhely is csatlakozott – Kolozsvár, Nagyvárad, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely mellett – a Születés Hete elnevezésű nemzetközi, szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozathoz. Idén harmadik alkalommal a VÉDEM – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete, a Lurkó Kuckó Egyesület, valamint a Familia Centrum Egyesület társszervezésében zajlik a baba- illetve családbarát esemény május 6-a és 11-e között.

„A legfontosabb része ennek a rendezvénynek, hogy igyekszünk együtt lenni, abban a témában, amely mindannyiunkat érint” – hangzott el a programsorozat megnyitóján.  A Születés Hete rendezvénysorozat célja a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatása választási és döntési lehetőségeikről, a szülészeti ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, a tájékozott döntést elősegítő kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól.

„Születésünk története igazából mindannyiunknak a legmaradandóbb emlékünk egyike. Sokakban az idő múlásával sem halványodik, bizonyos részletek kiemelkednek, míg mások átszíneződnek. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy érzelmekkel mindig megérintenek. Legyen az a szülés vagy a születés közeli vagy távoli élményünk még is emlékezünk. De mit tegyünk, ha nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ahogy készültünk rá, ha bizonyos részletek akár fájdalmasak, érthetetlenek, s akár évek múlva váratlanul felidéződnek? Beszélgető kör alakul itt most, és talán a születés fontosságáról, saját születésünk fontosságáról, az élmény feldolgozásának és gyógyításának lehetőségeiről, születésünk és a szülés kapcsolatáról” – fogalmaztak a rendezvény megnyitóján a szervezők.

A rendezvénysorozat keretében pedagógusok, pszichológusok, dúlák, babahordozást oktató szakemberek, egészségügyi szakemberek előadásaival, kerekasztal-beszélgetések során a szülésre való tudatos felkészülésről, a természetes szoptatásról, krónikus beteg gyerek érkezéséről a családba, apává válásról, a dúlaságról, a gyerekkori érzelmi intelligencia fejlesztéséről tudhatnak meg és kapcsolódhatnak be az érdeklődők.

A Születés Hete rendezvénysorozaton a szervezők szerint a résztvevők megtapasztalhatják a születéssel járó csapatmunkát, kötetlen találkozásra hívják a kismamákat, apákat, anyákat, akik szívesen beszélgetnének a várandóság örömeiről, nehézségeiről, a testi, lelki változásokról, a kapcsolatok átalakulásáról. A résztvevőknek lehetőségük nyílik olyan témák megvitatására, amelyekről más közegben nehéz beszélni, kérdezni, valamint segíthet a szorongások leküzdésében.