Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. november 8. | F. I.

Tapasztalattal tenni a közösségért


Sajtótájékoztatón mutatták be választási programjukat az RMDSZ marosvásárhelyi jelöltjei: Frunda György, Kerekes Károly és Lokodi Edit Emőke. A három, jogász-múlttal rendelkező politikus hangsúlyozta, az évek során felhalmozott tapasztalatok alapján úgy érzik tenni tudnak az erdélyi magyarságért a román parlamentben.

„Huszonkét év alatt felhalmoztam annyi tapasztalatot, hogy segíteni tudjam a magyar közösséget. Ezért szeretnék továbbra is a bukaresti parlament padjaiban maradni, mert úgy érzem, hogy még mindig van mit tennünk a romániai magyarságért” – fogalmazott Frunda György. Hozzátette, bár többen vádolják az RMDSZ-t azzal, hogy nem nyit az új jelöltek felé, meggyőződése, hogy még mindig szükség van a tapasztalatra.

A programjával kapcsolatosan kijelentette: új munkahelyek és a külföldi befektetők hangsúlyos jelenléte nélkül nem tudja elképzelni a hazai életszínvonal emelését. Meglátása szerint amennyiben sikerül új munkahelyeket teremteni és meggyőzni a külföldi cégeket, hogy befektessenek az országban, nem lesz gond a nyugdíjak emelése, a szociális juttatások kifizetése. „Azon fogok dolgozni, hogy a szakképzett fiataljaink ne külföldön keressék a boldogulást. A rezidens orvosok és a közszférában dolgozók fizetése nem szabad ezerötszáz lejnél kevesebb legyen” – jelentette ki Frunda, aki szerint a általános forgalmi adót is csökkenteni kell annak érdekében, hogy a lakosság jobban éljen.

Kerekes Károly, Frunda György és Lokodi Edit Emőke

Kerekes Károly elmondta, két évtizedes politikai pályafutása alatt végig a szociális szakbizottságban dolgozott és ezután is ott kíván tevékenykedni, ugyanis rengeteg kérdés vár még megoldásra. „Nemcsak a nyugdíjtörvény módosítása várat még magára, hanem a kisjövedelmű családok, a rokkantsággal élők, illetve a gyerekek segítése is” – fogalmazott Kerekes. Hangsúlyozta, el kell érni, hogy ne a szegények viseljék az ország gazdasági nehézségeinek a terhét. „Szükség van a családtámogatási rendszer javítására, ugyanis a demográfiai mutatókat csak így tudjuk pozitív irányba fordítani” – szögezte le.

A két, hetedik parlamenti mandátuma előtt álló RMDSZ-es politikus mellett Lokodi Edit Emőke, volt megyei tanácselnök is indul a választásokon, a 3-as számú marosvásárhelyi képviselőkörzet jelöltjeként. „Egy hosszú élet tapasztalatával indulok a parlamenti munka felé. Azért fogadtam el a jelölést, mert úgy gondolom, hogy azt a munkát, amit eddig folytattam, kamatoztatni tudom a bukaresti törvényhozásban” – fogalmazott Lokodi Edit Emőke, aki szerinte „Románia rákfenéje” a törvényhozásban van. Mint mondja, olyan törvényeket kell megalkotni, amelyeket nem kellene évente módosítani, olyan törvényekre, amelyeknek az alkalmazására nem kell fél évet várnunk.