Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Péntek, 2011. október 7. | MTI

A táska a nők legjobb barátja


A kézitáska a nők legjobb barátja és minden titkainak hordozója – erre a következtetésre jutott legalábbis német szociológusok egy csoportja, akiknek a témában készítette tanulmányát az MTI idézi. Egy európai nő egyidejűleg átlagban hét kézitáskával, illetve retiküllel rendelkezik és életük során átlagosan 11 ezer eurónak megfelelő összeget költenek táskavásárlásra – állapították meg a német kutatók. Felmérésük szerint az élen az olasz nők járnak, esetükben ez a szám 20 és 60 között mozog. Az is kiderült, hogy a nők életükből átlagban 76 napot töltenek el azzal, hogy valamit táskájukban keressenek.

Egy európai nőnek átlagosan hét kézitáskája van

Az elmúlt három év során a nők táskái 50 százalékkal könnyebbek lettek az olyan új technológiák következtében, mint az iPhone és a Blackberry – derül ki egy másik kutatásból. Míg egy átlagos kézitáska súlya a 2006-ban és 2007-ben mért 3,5 kg volt, 2009-re mintegy két kilóval lett könnyebb. A kutatók meglátásai szerint kézitáskák súlyának csökkenése az iPhone és a Blakberry megjelenésének köszönhető, amelyek kiszorították a laptopokat, PDA- telefonokat és MP3 lejátszókat.  Egy tanulmány megállapította, hogy az elmúlt 15 év során Nagy-Britanniában a laptopok és a mobiltelefonok tették a legnagyobb súlyt a nők vállaira. A 90-es évek közepén a mobilkészülékek népszerűsége 247 gramm többletsúlyt eredményezett az Egyesült Királyság kézitáskáinál, a végső súlyt 1,4 kg-ra növelve. A korai 2000-es években az iPod az átlagos súlyt 1,6 kg-ra növelte – írja a Telegraph.

Az elmúlt három év során a nők táskái 50 százalékkal lettek könnyebbek

A krónikák szerint a XVIII. század végére tehető, amikor a nők első ízben jelentek meg kézitáskával az utcán. Addig csupán többnyire egy, az övükre erősített kiegészítőt hordtak magukkal, amelybe a pénzt, az imakönyvet vagy a rózsafüzért rejtették. A század végétől azonban ez a kiegészítő egyre inkább átadta a helyét a retikülöknek, és megkezdődött a kézitáskák korszaka. Egy londoni lap, az Imperial Weekly Gazette akkoriban ugyanakkor arról írt: miközben a férfiak kezüket arra használták, hogy a zsebükbe dugják, a női kezek számára a táska jelentette a legjobb elfoglaltságot. Az amerikai Susan Brownell Anthony a XIX. században nemcsak azzal írta be nevét a történelembe, hogy a nők egyenjogúságának és szavazati joguk biztosításának élharcosa volt, hanem azzal a kijelentésével is, hogy minden nőnek saját táskával kell rendelkeznie. Anthony számára a kézitáska a szabadság és a hatalom szimbólumát jelentette, tartalma a nők kizárólagos felségterülete. Amikor az 1872-es elnökválasztáson leadta szavazatát, ő maga barnás krokodilbőr táskát viselt. Szakértők szerint a kézitáska ily módon a nők emancipálódásának jelképe lett, a későbbiekben pedig már kettős funkciót töltött be. Egyrészt a női intimitást testesítette meg, másrészt kifejezte tulajdonosának elkötelezettségét egy adott modell, illetve egy adott márka iránt. A lenyűgöző szépségű néhai amerikai színésznő, Grace Kelly például 1956-ban a Haut á Courroies modellű táskával igyekezett takarni terhességét a kíváncsi paparazzik elől.
A Hermés által gyártott modell ettől kezdve „Kelly Bag” néven került be a táskatörténelembe. A tanulmány szerint a kézitáska a britek számára ugyanakkor az agresszivitás jelképe is. Mindez pedig az egykori miniszterelnöknek, Margaret Thatchernek köszönhető. Örökre emlékezetes marad, hogy 1985-ben Thatcher egy ülésen kedvenc Asprey táskájával csapkodta az asztalt, és a briteknek az akkori Európai Gazdasági Közösségbe befizetett, általa sokallott pénzét követelte vissza. A „Vaslady” kiharcolta az úgynevezett brit rabattot, sikere pedig a „vas kézitáska politikájának” sikereként került be a krónikákba. A jelenlegi amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton több mindenről híres, így a többi között arról is, hogy előszeretettel visel Ferragamo márkájú, rózsaszínű és nagy méretű táskát. A mérettel kapcsolatban táskaszakértők úgy vélekedtek, hogy az az elmúlt években egyre inkább igazodott a tulajdonosok igényeihez. Hillary Clinton esetében a nagy méretet a női intimitás mellett a politikusi szükséglettekkel magyarázták.

Julie De Libran, a Louis Vuitton kreatívja egy 50 cm-es Haut à Courroies és
egy 40 cm-es Gold Birkin boldog tulajdonosa
(Fotó: birkinwatcher.blogspot.com)