Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2014. április 29. | Fall Orsolya

Tavaszi Bál a '20-as évek jegyében


Marosvásárhelyen az április immár hetedik éve a Tavaszi Bál hónapja. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum Diákszövetsége és a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács közös rendezvényének ezúttal is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnoka adott otthont – az 1920-as évek hangulatát idéző bálterem fogadta az ifjú hölgyeket és elegáns, frakkos kísérőiket.

A hölgyek hajpántokkal és cloche kalapokkal, búra és a harang formájú fejfedőkkel, hangsúlyos száj és szem sminkkel, kicsi táskákkal, legyezőkkel és napernyőkkel, gyöngysorokkal, karkötőkkel és fülbevalókkal, hegyes orrú félmagas sarkú félcipőkkel, a az urak pedig nyakkendőkkel, mellényekkel és kardigánokkal, sötét frakkokkal, hajtókás, magasított derekú nadrágokkal és zselézett hajjal érkeztek a Tavaszi Bálra. Mindent magukkal hoztak, amit csak megteremtett a 20-as évek divatforradalma.

Az előcsarnok egy teljesen új színt kapott a rengeteg bálozó fiataltól. Több mint 300-an váltottak jegyet az eseményre. Gáspárik Márton Pál az esemény egyik főszervezője örömmel újságolta a vasarhely.ro-nak: a diákszövetség ötlete célba ért, mi több, megdöntötték az előző évek rekordját. „Mindenki a témához híven a 20-as évek ruhajegyeit valamilyen fórmában magával hozta: egy toll a hajban, egy elegáns nyakkendő” – magyarázta Gáspárik.

No, de egy bálban mégis csak a zene a legnagyobb hangulatteremtő, különös figyelmet fordítottak erre is a szorgos szervezők: dixieland, blues, jazz és klasszikus zene szórakoztatta a bálozókat a VotSka koncert előtt, valamint a 2012-es Bolyais gólyatáncot és az idei szalagavató táncot is bemutatták. A bálkirály és bálkirálnyő „táncharcát” egy „díszpárbaj” követte.

A szervező csapat  egy picit becsent a 21. századból is, ugyanis mindezt egy modern after party követte. Egy kerek hónapos munka után, ők is öltönyben díszelegtek és elégedetten ünnepeltek: „most már jól vagyunk, minden sínen van”.

A 2014-es Tavaszi Bál tánckirálya címet, Madars Hunor, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 9.G osztályos diákja nyerte el. Izgatottan mesélte, hogy a verseny különböző fordulóiban mandarinokkal is táncoltak különböző stílusú zenékre: volt a kornak megfelelően sztepp, charleston, jazz, de ugyanakkor lassú keringő, rock and roll, sőt még dubstep és hip-hop is. A fiú bár 5 éve sporttáncos, nem számított a győzelemre. A szalag átvétele után csak ennyit tudott mondani: „jó, nagyon jó érzés, nagyon örvendek”.

Az idei bálkirálynő a 10.A osztályos Bustya Orsolya lett. A sikerélmény pillanata után fülig érő mosollyal mesélte: „szórakozásból vállaltuk be ezt az egészet, de nagyon jó érzés volt megnyerni”. A nyertes páros egy-egy gyönyörű csokorral, szalaggal és értékes ajándékkal táncolta tovább az éjszakát.

A VotSka zenekar ismét hozta a fórmáját. A fiatalok eszeveszettül buliztak a punk-metal zenére, amit most kivételesen megfűszereztek a zenészek egy kis 20-as évekkel. Az öltözetük sem volt a megszokott: „most a fiúk is öltönyben jöttek, én is 20-as éveket idéző ruhácskával és fejdísszel jöttem” – mondta el Ferencz Mari, az énekesnő.

Ide mindenki párral jön, ez a Tavaszi Bál egyik legszebb hagyománya. Minden fiatal hölgyet egy ifjú úr kísér: együtt lépnek be az ajtón, együtt koccintanak és együtt táncolnak. Egy éppen pihenő pár szívesen mesélt az estérő:

– „Nagy élmény volt számomra életemben először eljönni egy igazi bálba.”

–  „Nagyon tetszik, minden különleges: az elegancia, előkelő megjelenés, a hangulat, a stílus.”

 – „Fura úgy elmenni egy helyre mint egy pár, a hölgy és a kísérője, nem vagyok hozzászokva.”

–  „Én azt üzenem mindenkinek, hogy ki kell próbálni legalább egyszer az életben, mert igazán nagy élmény.”

(Fotók: Szőcs Zoltán)