Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. március 5. | Farkas István

A technika belefojtotta a szót a rádióba


A Marosvásárhelyi Rádió március 2-tól a leghosszabb adásidővel rendelkező romániai magyar közszolgálati médiummá vált, miután egész naposra bővült magyar nyelvű műsora, amely lefedi az egész Székelyföldet. A magyar szerkesztőségnek eddig délelőtt 11 óra és délután 6 óra között volt műsorideje, szombattól viszont hétköznapokon reggel 6 órától este 10-ig lehet hallgatni, hétvégén pedig reggel hétkor kezdődik a műsor. Az egész napos magyar nyelvű közszolgálati rádiózás az erdélyi magyarság régi célkitűzése.

A román és a magyar nyelvű műsorok ultrarövid hullámhosszon külön frekvenciára kerülnek, így az egész napos magyar adást a 106,8 megahertzes frekvencián lehet vételezni. Az átállás azonban nem ment zökkenőmentesen, a rádió 24 órás magyar adása ugyanis nem fogható Marosvásárhely egész területén.

Fotó: Haáz Sándor/mti

„Senki nem veszített azzal szemben, ami volt” – reagált megkeresésünkre Szász Attila. A marosvásárhelyi rádió magyar adásának főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy 11 és 6 óra között ugyanúgy fogható középhullámon a magyar nyelvű adás, mint korábban. „Az 1323 Khz-es frekvencián hétórás műsorunk van, de ki szeretnénk ezt bővíteni Marosvásárhelyen 24 órásra. Ez azonban nagyrészt a Román Rádiótársaságon múlik” – magyarázta a vasarhely.ro-nak Szász Attila. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy „alternatív források is lehetőséget biztosítanak arra, hogy hallgatni lehessen a rádió 24 órás magyar nyelvű adását”. Az élő műsor ugyanis mind interneten, mind pedig mobiltelefonos alkalmazás segítségével elérhető azok számára, akik még nem tudják fogni ultrarövid hullámon. Marosvásárhelyen főként a lakótelepeken a vasszerkezetű panelekben vannak vételi problémák, amelyek technikai fejlesztésekkel küszöbölhetők ki.

A magyar adás főszerkesztője elismerően nyilatkozott arról, hogy a március 2-i átállás bebizonyította, a Marosvásárhelyi Rádió a régió egyik legerősebb médiuma. „Első nap több mint 300 SMS-t kaptunk, amelyben gratuláltak a sikerünkhöz, emellett tucatnyi e-mail és telefonhívás jelezte, hogy egy egész közösség ünnepel velünk. Ezeket továbbítjuk a rádiótársaság igazgatótanácsa fel, ezzel is jelezve, hogy a most felmerült problémát mielőbb orvosolni kell” – fogalmazott Szász Attila.

„A 106,8 Mhz-es frekvencia ugyanarról az antennáról jön, mint a 98,9 és a Radio România Actualități jele. Ezek ugyanolyan teljesítménnyel sugároznak, a technikusok pedig különböző válaszokat adnak arra, hogy mi az oka annak, hogy miért nem fogható a 106,8 FM” – magyarázta érdeklődésünkre Szász Attila, hogy miért csak a város bizonyos részein fogható FM-en a rádió. Elmondta, dolgoznak a problémán, de valószínű nem kis időbe telik, amíg sikerül orvosolni a hibát. „Technikai jellegű kérdés ez, amelynek anyagi vonzata van” – jelentette ki Szász. Arra a kérdésünkre, hogy ideális esetben mikorra várható javulás, kijelentette: nem szeretne jóslatokba bocsátkozni addig, amíg nem ismeri a technikusok álláspontját. „Mindenképp hónapokról kell beszélni” – ismerte el.

Az új frekvencia nem fogható ugyanakkor a szórványnak számító Mezőség egy részén, de ennek ellenére ez a régió sem marad magyar nyelvű adás nélkül, hiszen a nagyobb szórású középhullámú frekvencián a magyar adás továbbra is hallgatható 11 óra és délután 6 óra között.