Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. szeptember 29. | F. I.

Tiszta vételre váltanak Vásárhelyen


Emészthető formában fogyaszthatják a közeljövőben a marosvásárhelyiek is a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű szerkesztősége által tálalt tartalmat. Az Országos Audiovizuális Tanács döntése értelmében ugyanis megkapja a 96 FM-et, amelyen eddig a Guerrilla Rádiót sugározták. A rádió eddig is hallgatható volt a városban ultrarövid hullámon, a 106,8 Mhz-en, de a médiaintézmény vezetősége is elismerte, hogy élvezhetetlen minőségben.

„Eddig a város területén csak középhullámon lehetett jó minőségben vételezni rádiónkat, pedig az ultrarövid hullémon való sugárzás a modernkori rádiózásban alapkövetelmény. A 106,8-as adó Hargitafürdőn van, ezért Marosvásárhelyre rendkívül rossz minőségben jutott el a jel. Gyakorlatilag 34 dB-el, ami minden standard szerint nagyon gyenge jel. Ez fog változni az elkövetkezendő hónapokban, azaz a hallgatóink az egész város területén jó minőségben vételezhetnek” – nyilatkozta a vasarhely.ro-nak Szász Attila. A Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztőhelyettese azt mondta, reményeik szerint legkésőbb jövő év márciusától az új frekvencián lesz hallgatható a rádió. Meglátása szerint ez a lépés jelentősen meg fogja növelni a Marosvásárhelyi Rádió hallgatóinak számát, így ugyanis könnyebben elérik a városi, aktív lakosságot.

A magyar szerkesztőség vezetője szerint a 96 Fm-es frekvencia megszerzésével a rádió régi álma teljesült,  „Ami az éterben való szórást illeti ezzel a frekvenciával már nagyon jól állunk. De figyelembe kell venni a folyamatosan változó hallgatói szokásokat, igényeket. Gondolok itt az online rádiózók egyre szélesebb táborára, az éter és az online összefonódására” – magyarázta a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese, hangsúlyozva, a fejlődés nem érhet itt véget.

A Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsora 2013. március 2-tól bővült egész naposra, az Országos Rádiótársaság igazgatótanácsának 2012. decemberi döntése értelmében. A régió egyik legerősebb médiumának előtte csak délelőtt 11 és délután 6 óra között volt műsorideje.