Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. október 8. | Szerk.

Tíz éve van levegőben a SMURD


Tíz éve köröz Marosvásárhely (de nemcsak) fölött a Maros megye egyik jelképének számító piros helikopter. A SMURD rohammentősei tíz éve végeznek helikopteres mentést is, ez idő alatt több mint 12 ezer akcióban vettek részt, közel ugyanennyi életet mentve meg. 2004-ben Romániában csak két városból szálltak fel mentőhelikopterek, ezek egyike volt Marosvásárhely. Jelen pillanatban nyolc városban van felszálló bázisuk, a jövőben pedig Szilágy megyében is kiépítenek egyet.
 
 
(Fotó: smurd.ro)
 
A SMURD1997-ben kezdte meg a légimentést, 2004-bena belügyminisztérium együttműködésével vásárolták meg az első két helikoptert. A marosvásárhelyi SMURD 2015-benmegalapításának a 25. évét.
A légimentés elmúlt tíz évét Bukarestben ünnepelték, a rendezvényen részt vett Victor Ponta miniszterelnök, Gabriel Oprea belügyminiszter, Read Afarategészségügyi szakállamtitkár, a SMURD alapítója, MirceaDuşă honvédelmi miniszter, IoanRus közlekedési miniszter, valamint a Maros megyei tanács képviselői.
„Ezelőtt 20 évvel a légimentés csak álom volt számunkra, amelyet csak az amerikai filmekben láthattunk. A SMURD ezt a fikciót valósággá váltiztatta, ami azt jelenti, hogy harcolnak az idővel a sürgősségi esetekben. A piros helikopter hozzátartozik Maros megyéhez. Ezen az évfordulón tiszteletemet fejezem ki mindazoknak az orvosoknak, pilótáknak, akik részt vettek ezekben a mentésekben és megköszönöm, hogy nap mint nap bizonyították elkötelezettségüket és szakmaiságukat” – fogalmazott az ünnepségen a Maros megyeiek nevében CiprianDobre, a megyei tanács elnöke.