Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. május 8. | Farkas Katalin

Tizenharmadszor Gurul a Rádió


Tizenharmadik alkalommal pattannak kerékpárra május 9-e és 17-e között a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztői. A Gurul a Rádió elnevezésű projekt keretében a közszolgálati rádió munkatársai az adáskörzetükbe tartozó településéket kerekezik körbe. A kerékpártúra idei különlegessége, hogy a közszolgálati médium márciustól 2-tól 24 órás magyar adással jelentkezik, így a túra során idén már a két rádiót, és az új idősávokat kell népszerűsítsék – mondta el a május 8-án tartott sajtótájékoztatón  Kádár Zoltán a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztő műsorvezetője, a Gurul a rádió főszervezője. „Nagyon fontos, hogy eljussunk a hallgatóinkhoz és népszerűsítsük ezt az új frekvenciát, a 106,8-at. Lehet, hogy eljutunk olyan házakba is, ahol mi állítjuk be az új frekvenciát” – hangsúlyozta a személyes kapcsolattartás fontosságát a főszervező, aki a marosvásárhelyi Rádió népszerűsítése mellett a kerékpártúra fontos céljának tartja a két keréken való közlekedés népszerűsítését is.

Három évvel ezelőtt így gurult a Marosvásárhelyi Rádió

Az idei útvonalat Kádár Zoltán hullámzónak nevezte, aminek a tervezését elsősorban a hallgatók igényéhez, meghívásaihoz igazították. „ Sok barátunk van az út során, ami az idén meghatározta és meg is könnyítette a szervezést, hiszen a napokat úgy osztottuk be, hogy hol ajánlottak fel szállást a barátaink” – beszélt a szervezési dolgokról a szerkesztő, aki azt is hangsúlyozta, hogy sajnos nagyon sok kérésnek meghívásnak így sem tudnak eleget tenni, annak ellenére, hogy több kitérőt is tesznek az egyes hallgatók elérése érdekében. Az idén Segesvár, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Sepsiszentgyörgy, Tusnádfürdő, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Parajd nagyobb helyszíneket érintő túra során, több élő bejelentkezés is lesz, valamint reggelente 9 és 10 óra között is magyar nyelven hallgathatjuk a rádiós kerékpározók beszámolóit. A túrán a magyar szerkesztőséget Szász Attila, a rádió főszerkesztő helyettese, Antal Jós Erika és Kádár Zoltán képviseli. Szász Attila elmondta, fontosnak tartja, hogy a hallgatók ne csak az éterben találkozzanak a rádió munkatársaival, hanem néhányukat személyesen is megismerjék. „Emellett az egészséges életmódot is népszerűsíteni kívánjuk. Nem csak beszélünk a sport fontosságáról, hanem gyakoroljuk is azt” – fogalmazott Szász.

Teker Elek, a Gurul a Rádió kabalája

A Berethalomról induló túra útvonalával kapcsolatosan Kádár elmondta lesz olyan nap is, amikor 85 kilométert, de lesz olyan is amikor napi 25 kilométert kerekeznek és közben élőben jelentkeznek. A kerékpárosi kihívásokról beszélve elmondta vannak nehezebb szakaszok is például Csíkdánfalva és Parajd között megmásszák a Bucsint. A visszaérkezés május 17-én délután 18 órakor történik Mezőrücs és Bánd, tehát az Egyesülés negyed irányából érkeznek vissza, és remélik, hogy az elmúlt évek hagyományához hasonlóan, idén is többen várják majd őket a város határában, és együtt tekernek be a rádió udvarára.

A rendezvény idén új arculattal, a kerékpározó elefánttal, Teker Elekkel is gazdagodott, akinek nevét hallgatói névjavaslatra a hallgatók és a munkatársak szavazták meg.