Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. július 20. | Nagy J. Attila

Új idény, új fiúk, új remények


Négy játékossal bővült a Maros Kosárlabda Klub kerete az elmúlt héten. Branko Cuič, Daniel Tudosă, Teodor Jucan és Darko Balaban leigazolásával immár tízfősre duzzadt a klub játékoskerete. A három újonc a tavalyról „megmaradó” Baczó Balázs, Alin Borşa, Liviu Dumitru és Radu Paliciuc, az egyéves csíki kitérőt követően visszatérő Jakab Krisztián, valamint a Pécsről igazolt Andrija Ciric mellé csatlakozott.

Enyhén szólva is hidegzuhanyként érete a marosvásárhelyi kosárlabda-kedvelőket Cornel Lungu elnök bejelentése, miszerint a következő idényben Cuič és Jucan a marosvásárhelyi csapat mezét öltik magukra, hisz annak ellenére hogy mindketten régi ismerősei a ligeti kék-fehér dzsungelnek, a viszony közöttük és a szurkolók között nem volt mindig feszültségmentes.

Branko Cuič 34 éves, montenegrói származású védő, aki iráni, szíriai és boszniai kitérő után érkezett 2007-ben Romániába, ahol miután négy évet töltött a kolozsvári Universitatea-nál, amellyel 2011-ben bajnoki címet szerzett, a tavaly nyáron Temesvárra igazolt, ahol a helyi BC csapatával ezüstérmes lett.

Branko Cuič egykori csapata mezében

Figyelembe véve, hogy Kolozsvárról való eligazolását hajdanán azzal magyarázta, hogy közelebb szeretne lenni családjához, annál meglepőbb, hogy a Maros KK-t választotta, hisz Temesvár bármelyik térképen közelebb van az ex-jugoszláv zónához, mint Vásárhely. A védőként és irányítóként egyaránt bevethető játékos az elmúlt öt év során nemegyszer tört borsót a vásárhelyiek orra alá, ugyanakkor szerb temperamentuma és a szabályosság felső határát súroló játéka miatt többször is vált kisebb-nagyobb konfliktusok kirobbantójává.

Tudor Jucan, 28 éves bedobó, akit gyakran  használtak a védő vagy az erőcsatár posztján is, a kolozsvári egyetemi csapatban kezdte felnőtt karrierjét, 2004 óta pedig  nyolc éven keresztül megszakítás nélkül a szászmedgyesi Gaz Metan játékosa volt, illetve a román válogatott oszlopos tagja. Ezidáig főleg védekezésben nyújtott játékával tűnt ki, támadásban nyújtott szerepéről beszédes a múlt szezonbeli 3,2 pont/meccsenkénti átlag. A Maros KK színeiben azonban remélhetőleg visszanyeri támadókedvét, hisz a 2008/09-es szezonban ugyanis közel tízpontos meccsenkénti átlagot jegyzett.

A bedobó Tudor Jucan régi csapata mezében. Reméljük a 13-as szám szerencsét hoz

Ugyanazon temperamentumos játékosok közé tartozik, mint Cuič, az elmúlt évek folyamán többször is összeszólalkozott a vásárhelyi „B-közép” tagjaival. A Jucan és a szurkolók közötti viszony könnyen lehet a siker vagy az esetleges sikertelenség egyik meghatározó eleme, emiatt fokozott odafigyelést igényel úgy a játékosok, az edző, az új sport-menedzser, mint a szurkolók részéről.

Daniel Tudosă a bukaresti CSM-től érkezett, miután egy évet játszott a Dinamóban és hármat a temesvári Elba színeiben. A 25. életévét múlt héten betöltő játékirányító leigazolásának szükségessége egyelőre megkérdőjelezhető, hisz nem egy fiatal tehetségről van szó, akinek fejlődnie kell, sőt abban a korban van, amelyben már tudását meg kellett volna csillogtatnia a román kosárlabdában. A tavalyi szezonban például a Jászvásár elleni 22 pontját leszámítva egyetlen mérkőzésen sem dobott többet 6 pontnál.

Annak ellenére, hogy Srecko Sekulovič a tavalyi szezonban egyértelműen bizonyította, hogy a tapasztalt játékosoknak biztosít inkább játéklehetőséget a fiatalok (Paliciuc, Borşa, Baczó) fejlődésének rovására, érdeklődve várjuk, hogy a szinte teljesen megújított csapatban milyen szerepet szán Tudosă-nak.

Időrendben az utolsó igazolás ezidáig a Darko Balaban-é. A 211 cm magas és 23 éves szerb beállós hazája bajnokságából, a BKK Radnicki csapatából érkezett, miután eddigi pályafutása során szerepel a két legnevesebb szerb csapat, a Crvena Zvezda és a Partizan színeiben is.

Már az első sajtótájékoztatón Cornel Lungu elnök kifejtette, hogy egy ponterős, a palánk alatti játékot meghatározó beállós igazolása az elsőrendű cél, és az ő játéka köré fog majd a csapat játéka is felépülni. Erre a vajdasági származású (akárcsak edzője) Balaban-nak minden esélye megvan, hisz fiatal kora ellenére számos mérkőzést tudhat maga mögött, úgy a szerb bajnokságban, mint az Adria Ligában. Nem mellékes az sem megjegyezni, hogy az elmúlt szezonban a Smeredevo csapatában játszva őt választották az alapszakasz (melyben nem játszik a négy legerősebb szerb csapat) legértékesebb játékosának (MVP). Szintén érdekességként hat az a tény is, hogy ezt a címet 2009-ben Uros Mirkovič, 2010-ben meg Aleksandar Mladenovič kapta. Azóta mindkét játékos megfordult a Ligetben, teljesen eltérő eredményt produkálva a Maros KK csapatában.

Darko Balaban, a tervek szerint az ő játéka köré épül majd a csapat játéka

Balaban-nak a Mladenovič-al való összehasonlítása szinte elkerülhetetlen, hisz az itt töltött egy év alatt Sasa-nak sikerült belopnia magát a szurkolók szívébe, úgy játékával, mint a pályán kívüli viselkedésével, ezáltal magasra téve a lécet az érkező új centernek, kitől a minimális elvárás, hogy ugyanazt produkálja a pályán, mint Mladenovič hajdanán.

Egy kisebb meglepetés erejével hat, hogy az eddig amerikaikat mágnesként gyűjtő Maros Kosár Klub keretében egyelőre egyetlen tengerentúli játékos sem szerepel. Amint az többször is kifejezte a Srecko Sekulovič játékfilozófiájában sokkal inkább helye van az európai stílusú, merevebb és taktikusabb kosárlabdának, mintsem a zsákolásokra és látványos megoldásokra épülő show-műsoroknak.

A kosárlabda szerelmesei az elmúlt évek során megtapasztalhatták, hogy ezen utóbbi stílus még ha szezon közben néha meg is dobogtatta a szívét és önfeledt hurrázásra kényszeríttette, a szezon végén, mikor az elszámolás megtörtént, nem hozta a várva várt eredményt. És hogy mit hoz ez a küszöbön álló váltás? Hát erről szól majd az elkövetkezendő közel tíz hónap.