Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. szeptember 12. | Farkas Katalin

Új tanévhez szól a csengő


„Strukturális és mentális változtatásokkal” – Daniel Funeriu tanügyminiszter szerint legalábbis – vette kezdetét ma reggel több mint 3,2 millió iskolás és óvodás, illetve háromszázezer pedagógus számára a 2011-2012-es tanév.

Felméréscentrikus az új tanév

A ma kezdődő tanév továbbra is két félévből áll, az első félév – egy október 22-e és 30-a közötti őszi vakációval – december 23-ig tart. A téli szünidő után, amely egy héttel hosszabb lesz a megszokottnál 2012. január 16-án kezdődik a második félév, amely június 22-én ér véget, április 7-e és 22-e között tavaszi vakáción lesznek a diákok. Április 2-a és 6-a között egyébként megtartják az Iskola – másként című rendezvénysorozatot, amelyen oktatás helyett különféle programok folynak majd, köztük kulturális tevékenységek, sportesemények, önkéntes programok, egészségügyi, környezetvédelmi foglalkozások. Az új tanév – az új oktatási törvény értelmében – felmérőkkel veszi kezdetét, a diákok az első két hétben átismétlik az eddig tanultakat, majd minden tantárgyból felmérőt írnak. Az így szerzett jegyeket a diákok egyéni fejlődését követő jelentésekben rögzítik, az eredményekről pedig a szülőket is tájékoztatják. A nagyvakáció előtt pedig újabb tudásszintmérő teszteken vesznek részt a tanulók, hogy a pedagógusok felmérhessék a rendszer hatékonyságát. A most ötödik osztályt kezdő tanulók egyébként öt évet töltenek a gimnáziumban, a ciklust kötelező országos felmérés követi, amelyen öt – a kisebbségi iskolába járók hat – tantárgyból vizsgáznak majd. Ezt követi a líceumi felvételi, amelyet ezúttal az iskolák szintjén szerveznek meg.

Vége a lógásoknak

Daniel Funeriu az oktatási tárca vezetője a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában nemrégiben azt hangsúlyozta, hogy az új tanévben keményebben ellenőrzik majd a hiányzásokat a diákok, illetve a tanárok esetében is. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, hogy csökkentsék a lógások számát, és ezáltal megfékezzék azt, hogy a diákok otthagyják az iskolát. Az oktatási minisztérium adatai szerint a 2010-2011-es tanévben több, mint 30 millió hiányzást gyűjtöttek össze a diákok – Daniel Funeriu szerint egyébként a sok hiányzás is közrejátszott abban, hogy az idei érettségin minden eddiginél gyengébb eredmények születtek.

Rózsaszínben lát Funeriu

 „A romániai gyerekek 92 százaléka ma olyan iskolákban kezdheti el az új tanévet, amelyek érvényes egészségügyi engedéllyel rendelkeznek, vagy pedig az utolsó száz méterben van ennek a megszerzése” – jelentette ki tegnapi, bukaresti sajtótájékoztatóján Daniel Funeriu. A tanügyminiszter a pedagógusokról is derűlátóan nyilatkozott – elmondása szerint 80 százalékuk címzetes állást tölt be, 18 százalékuk helyettesítőként dolgozik, akik ennek ellenére kimagasló eredményeket értek el a versenyvizsgákon és csupán két százalékuk nyugdíjas. A diákok nemcsak tanáraik felkészültségének örülhetnek, Funeriu állítása szerint 99 százalékukat ma tankönyv várja az iskolapadban, az elsősök közül mindenki vadonatúj tankönyvvel kezdheti a tanévet, a nagyobb diákok 25-30 százaléka tanulhat majd új könyvekből. A tanügyminiszter emellett tegnap arra hívta fel a megyei főtanfelügyelők figyelmét, hogy az idei tanévben szüntessék meg „azt az általános gyakorlatot, hogy a diákoknak kötelező megvásárolniuk a szöveggyűjteményeket, munkafüzeteket”. „Mindenki számára legyen világos. Az iskola nem piac” – fogalmazott élesen Daniel Funeriu.

Hozzátette, mintegy 700 ezer tanuló legkésőbb október 1-ig tanszertámogatásban részesül, legtöbbjük már most megkapta a füzetekből, írószerekből, mértani felszerelésekből álló csomagot. A román sajtónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint azonban az új tanév korántsem olyan rózsaszín, mint amilyennek a tanügyminiszter látja. „Ha a külcsín változott is valamennyit, a lényeg ugyanaz maradt: alulfinanszírozott rendszer, érdektelen diákok, pénz után rohanó szülők. Az új tanév olyan lesz, mint az eddigi húsz. Nincs érdemi változás” – jelentette ki Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti tömörülés elnöke.

Fekete számok a tanügy egén

Az econtext.ro gazdasági portál elemzése szerint Romániában évről-évre kevesebb diák illetve tanár kezd új tanévet. Az elmúlt 20 évben például csaknem 1,5 millió diákot veszített az ország – míg a ’89-es fordulat után 4.873.221 iskolást tartottak nyilván, az elmúlt tanévben 3.356.225 diák ült az iskolapadban. (Románia évente átlagosan 70 ezer diákot veszített – ekkora a lakossága például Dévának vagy Vajdahunyadnak.) Maros megyében az elmúlt négy évben mintegy háromezerrel kevesebb az iskolás, Hargita megyében pedig közel négyezerrel, a listavezető Bákó megyében pedig több mint 12 ezerrel. Nemcsak diákokat veszít azonban a tanügy, hanem pedagógusokat is, a portál felmérése szerint az elmúlt öt évben 24 365 pedagógus hagyta ott állását. 2006 szeptemberében a tanügyben 277 318 pedagógus dolgozott, óvodától az egyetemig Romániában. A 2010-es iskolai évkezdéskor ezek száma 252 953-ra apadt. Legtöbben a fővárosban távoztak a tanügyből 2006-tól 2010-ig 2081 pedagógus lépett ki, számuk 28 384-ről 26 303-ra csökkent. Maros megye 566 távozó pedagógussal 16. a listán Hargita és Kovászna megyék a 36., illetve a 37. helyet foglalják el, 240, illetve 189-es fogyással.