Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. július 15. | Szerk.

Újabb iskolát kétnyelvűsített a CEMO


Kétnyelvű iskolai feliratokat adományozott az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolának a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO). A több mint száz kétnyelvű felirat az iskola három épületrészében, az osztálytermekre, az irodákra, a szaktermekre került ki, de kétnyelvűvé vált a tanintézményben a tornaterem, a mosdók feliratozása, valamint az összes biztonsági, irányjelző és figyelmeztető szöveg is. A tervek szerint nyár végéig még egy-két iskolában megjelennek majd a kétnyelvű feliratok. „A program addig folytatódik, ameddig minden egyes marosvásárhelyi iskolában, óvodában sikerül megvalósítani a kétnyelvű nyelvi tájképet. Azok az intézmények, amelyek nem hajlandóak a kétnyelvű feliratokat megvalósítani, adományunkat elutasítják, újabb feljelentésre számíthatnak” – mondják a civilek.

A CEMO kiemelt programja a „Kétnyelvűség az Oktatásban”, amely 2009-ben indult és célja a marosvásárhelyi kéttannyelvű iskolák kétnyelvű nyelvi tájképének kialakítása. A program részeként a szervezet monitorizálta a marosvásárhelyi iskolákat, ezt követően állapította meg, hogy a város oktatási intézményeiben (az óvodákat is beleértve) az általános kommunikáció kizárólag egynyelvű, továbbá a magyar gyerekekkel, szülőkkel történő szóbeli, írásbeli tájékoztatás, minden ügymenet, csak román nyelven zajlik.  „Az iskolák falai nem tükrözik a többnyelvűséget, nincsenek magyar nyelvű faliújságok, az adminisztratív személyzet nem beszél magyarul, a legtöbb helyen nagyon durván rászólnak a magyarul beszélő diákra, szülőre egyaránt, hogy beszljenek románul. Az iskolák nagy része egynyelvű weboldallal rendelkezik, az orvosi rendelők és iskolakönyvtárakban senki nem beszél magyarul” – hangsúlyozza a szervezet.  

Az iskolai belső nyelvi tájkép egynyelvűségének megváltoztatása érdekében a CEMO, 2013-ban az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult és feljelentette a marosvásárhelyi teljes oktatási intézményhálozatot, amelyet a városban működő óvodák, általános iskolák és középiskolák alkotnak, összesen 65 jogi személyiséggel rendelkező intézményt.

A feljelentést követően a CNCD a 2014/ 415-ös számú határozatában megjelölt hat kritériumot – feliratozás, webodal, kommunikáció írásban és szóban, iskolai projektek, faliújságok, weboldal – amelyeket minden egyes oktatási intézménynek kétnyelvű formátumban kell megvalósítani. „Néhány iskolát leszámítva, amelyekben a CEMO segédletével és közbenjárásával, megvalósult az iskolai kétnyelvűség, a város iskoláinak többsége továbbra is elzárkozik a jelenlegi gyakorlat megszüntetésétől, gyakran forráshiányra hivakoznak” – teszik hozzá a kétnyelvűsítésért harcoló civilek.