Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. szeptember 22. | Szerk.

Újra rangos fesztiválokon a Két lengyelül beszélő szegény román


Újra rangos fesztiválok mezőnyébe nyert beválogatást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának sikeres produkciója Dorota Masłowska Két lengyelül beszélő szegény román című darabja.
Brăilán, a Maria Filotti Színházban zajló Európai Színházi Éjszakák és Nappalok Fesztiválon 2011. szeptember 28-án, szerdán este 8 órától, Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdió Színház által szervezett IX. Nemzetiségi Színház Kollokvium programjában szeptember 30-án, pénteken este fél 8-tól szerepel az előadás.
A marosvásárhelyi közönség is újra megtekintheti a Két lengyelül beszélő szegény román történetét 2011. szeptember 25-én, vasárnap este 8 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

A történet szerint két magát románnak mondó, undorítóan lepusztult ember stoppol agresszíven egy lengyel benzinkútnál, míg találnak valakit, akire rá tudják erőltetni magukat. A két karakter – a domináns férfi és a terhes nő – valahol a realizmus és a groteszk határán táncol „hétköznapi” ordenáréságukkal és a minden határon túlmenő akcióikkal. A rendező szerint a darab egyfajta utazás a hallucinációk világában, egy olyan világban, amely nem a logikára épül. „Egy mentális utazásnak is lehet tekinteni a darabot” – mondja Theodor Cristian Popescu.

A darab szereplői: Nagy Dorottya, Moldován Orsolya, Benedek Botond, László Csaba és Tollas Gábor, valamint a Maros Művészegyüttes táncosai. Díszlet-jelmez: Dobre Kóthay Judit, zeneszerző: Vlaicu Golcea, rendezőasszisztens: Sugó Erzsébet.

Az elmúlt évad végén Nagybányán az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon Theodor Cristian Popescu a Két lengyelül beszélő szegény román című darabért megkapta a legjobb rendező díját, míg Benedek Botond a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést érdemelte ki.