Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. július 28. | Farkas István

Újratervezés Tusványoson – szóban


Újratervezésre van szükség – summázta, az idei Tusványoson amúgy a közhelyességig csépelt kijelentést Németh Zsolt a rendezvény fő attrakciójának számító Orbán Viktor – Tőkés László szabadtéri fórum szentenciáját. A „nemzet miniszterelnöke” és a „nemzet európai parlamenti képviselője” ezúttal a több évi átlaghoz képest sokkal kisebb közönség előtt „taníthatott”, mi több, még a megszokott (székely, illetve magyar) zászlólengetés is elmaradt. Persze Orbán elégedett volt (egyébként volt más választása?): „Nem is tudom maradt-e valaki Budapesten, így elnézve, hogy mennyien vagyunk itt” – mondta.

Tőkés László a tőle megszokott barokk körmondatokkal, idegenszavakkal és a „kommunista nómenklatúra” szókapcsolat sűrű használatába csomagolva fejtegette mondanivalóját, amelyben csöppet sem meglepő módon az RMDSZ és Marosvásárhely is szerepelt.

A volt püspök – annak ellenére, hogy nem sportbarát, vagy ha az is, nincs a helyzet magaslatán („Tegnap kezdetét vette Londonban az olimpia, ahol két hétig vagy tudomisén meddig küzdenek meg egymással 204 ország legjobb sportolói”) nagyívű gondolatait a sport köré építette. Szász Jenő korábbi kijelentéséhez hasonlóan hangsúlyozta: „Erdélyi válogatottra van szükség, amelybe a szabályosan játszó játékosokat igazolják le. Nem úgy, mint Marosvásárhelyen, ahol a közösen leszerződött játékossal szemben egy olyant küldtek pályára, aki csak az egyik klub támogatását élvezte.” Tőkés László kijelentette: ha folytatódnak a marosvásárhelyihez hasonló esetek, csak beszennyeződik a politika. „A szavazók azért fordultak el a pártoktól, mert a pártok elfordultak a szavazóktól” – szögezte le az Erdélyi Magyar Néppárt szellemi atyja, aki szerint „tisztulásra van szükség az erdélyi magyar politikai életben, amelyben egyébként is megérett az idő a rendszerváltásra”.

„Az új egység hívei vagyunk és összefogás szeretnénk” – fogalmazott az összefogással kapcsolatban Tőkés, hansgúlyozva, hogy a „pártegységet nem szabad összetéveszteni a nemzetegységgel”. Leszögezte: jómaga „korrupt és kollaboráns vezetőkkel nem hajlandó összefogni”, majd hozzátette: „a szavazatmaximalizálás fontos szempont, de nem önfeladással”.

A vasárnapi népszavazással kapcsolatban óvatosságra intette a „prédikációját” hallgató magyarságot. „Jobb csapatkapitány a xenofób Crin Antonescu, mint Traian Băsescu?Adják meg önök erre a választ” – mondta Tőkés, majd egy sor negatívumot mondott el a Victor Ponta vezette Szociál Liberális Szövetség alkotta kormány hataloméhségéről. (Ezek között persze nem szerepelt azonban a kétharmados Orbán-kormány hataloméhségével vont párhuzam.)

Orbán Viktor beszédében a Magyarország jó hírén esett csorbát próbálta kiköszörülni, miközben az Európai Unió negatívumaira próbálta felhívni a hallgatóság figyelmét. Tőkéshez hasonlóan hangsúlyozta a határokon átívelő nemzetegyesítés fontosságát, amelynek érdekében stratégiai szövetséget sürgetett. Arra a kérdésre, hogy a június 10-i helyhatósági választások eredményei után a magyar kormány átértékeli kisebbségpolitikáját, illetve az RMDSZ-el való viszonyát, kijelentette: „nem kíván konfliktusba kerülni azzal a nyolcvan százalékkal, aki az RMDSZ-re szavazott”. Mint fogalmazott, az Erdélyi Magyar Néppártnak össze kell fogni az RMDSZ-el, hisz csak az erősekkel kell és lehet összefoni. „Erőtlenségből nincs összefogás. Erőtlenségből csak kétségbeesés van” – szögezte le Orbán, aki szerint az EMNP-nek azért van nehéz dolga, mert egy erős pártnak kell bizonyítania, azzal szemben kell győzelemre vinnie a felvállalt ügyeket.

A referendummal kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, nem avatkozhat bele abba, hogy a bukaresti „bicskázás” után ki marad talpon, és „kit hoznak ki a bálteremből”.

„Arra kérném a magyarokat, hogy érezzék át a történelmi helyzet súlyát, és az ezzel kapcsolatos személyes felelősséget is. Azt kívánom a románoknak is, és az itt élő magyaroknak is, hogy jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést” – utalt arra a Tőkés Lászlóval közösen kiadott állásfoglalásra, amelyben az RMDSZ-el szemben az erdélyi magyarságot távolmaradásra szólították fel a vasárnap tartandó népszavazáson.