Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. szeptember 5. | Nagy J. Attila

Vásárhelyen maradt a Maros-Kupa


Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a kosárlabda Maros-Kupa, melyen a házigazda Maros KK mellet a bukaresti MSK, a nagyváradi MSK és a nagyszebeni ESK mérkőzött meg egymással.

Jó erőnlétei és taktikai felmérőnek bizonyult ez a torna, hisz úgy a hazaiak, mint a szebeniek is szinte teljesen kicserélték játékos keretüket, a bukaresti meg a nagyváradi csapatnál pedig alkalom nyílt élesben lemérni az új játékosok integrálódását a gerincét megtartó csapatban.

A mindhárom mérkőzését megnyerő Maros KK kivívta a közösség tetszését, annak ellenére, hogy több éve először most állt ki úgy a csapat, hogy nem volt legalább egy színes bőrű amerikai játékos, akik a látványosság egyik legfőbb letéteményesei voltak mindeddig. De a nyáron harcias szlávokkal –  Branko Cuič-al, Andrija Čirič-el, Matija Češković-al, Darko Balaban-al, valamint a visszatérő Vaidotas Peciukas-al – megerősödött csapatban a látványt főleg a kombinatív játék, a jó megoldások, a semmiből előjövő passzok és a szép távoli dobások jelentették.  Srecko Sekulovic csapata egy sokkal „európaibb” kosárlabdát mutatott, mint amilyenhez a vásárhelyi dzsungel közönsége hozzászokott az elmúlt években, hiányoztak az óriási zsákolások, a röptében elkapott labdákkal történő pontszerzések, de hiányoztak a nagymellényű magatartások, a fejetlen betörések a játékirányítótól, meg a támadóidő végén találomra elhajított labdák.

Sekulovic mester magyaráz egy időkérés folyamán

Természetesen még nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, hisz csak barátságos jellegű mérkőzéseknek voltunk tanúi, a csapatok sem játszottak száz százalékosan teljes felállásban. Így például a hazaiak részéről hiányzott a válogatottal Európa-bajnoki selejtezőn (le)szereplő Tudor Jucan, valamint a turné ideje alatt szerződtetett új beállós, a nigériai Temi Adebayo.

Adebayo a csapat hatodik külföldi játékosa (ennyit lehet maximum egy mérkőzésen nevezni), aki egyenesen az amerikai egyetemi bajnokságból, az NCAA 2-ből érkezik, anélkül, hogy előtte kontaktusba került volna az európai kosárlabdával. A huszonkét éves és 213 cm magas afrikai játékos egyetemi karierrjét a Sainth Joseph’s színeiben kezdte, de mivel itt két év alatt minimális játéklehetőséget kapott átigazolt a Philadelphia University együtteséhez, ahol szintén két évet töltött. Elsősorban Balaban pihentetésére szerződtették, mint második opciót a center poszton, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy mindkét hórihorgas játékos egyszerre lesz majd a pályán. És ezt a turnén begyűjtött lepattanók alacsony számát tekintve nem is lenne annyira meglepetés.

Adebayo az edzőteremben. Még philadelphiai korában

A Maros Kupa mérkőzéseinek eredményei:

MSK Bukarest – MSK Nagyvárad: 84  77

Maros KK – ESK Nagyszeben: 78  73

ESK Nagyszeben – MSK Bukarest: 79  77

Maros KK – MSK Nagyvárad: 81  73

MSK Nagyvárad – ESK Nagyszeben: 64  47

Maros KK – MSK Bukarest: 86  80

A torna végeredménye:

1. Maros KK – 3 győzelem, 0 vereség

2. MSK Nagyvárad – 1 győzelem, 2 vereség, 1.076 pontarány

3. MSK Bukarest – 1 győzelem, 2 vereség, 1.032 pontarány

4. ESK Nagyszeben – 1 győzelem, 2 vereség, 0.894 pontarány

Folytatás ezen a hétvégén, péntek délután Szászmedgyesen a helyi Gaz Metan ellen, szombaton este hattól pedig a ligeti csarnokban a csíkszerdai Hargita Gyöngye KK ellen, mindkettő természetesen felkészítő mérkőzés formájában.