Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. május 31. | Farkas Katalin

Vásárhelyen a Valahol Európában


A Valahol Európában című népszerű musicalt mutatják be Marosvásárhelyen gyereknap alkalmából a Művészkuckó Egyesület szombaton 17 és 20 órától a Maros művészegyüttes kövesdombi termében. Az alkotók szándékosan időzítették gyereknapra a darab bemutatóját, amely „ajándék gyerekektől, gyerekeknek, gyerekekről”.

A musical Radványi Géza Valahol Európában című, 1947-ben készült filmje alapján készült 1995-ben. A zenéjét Dés László szerezte, dalszövegeit Nemes István, a szövegkönyvet pedig Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter írta. A történet a második világháború idején játszódik, és gyerekbandává összeverődött, elárvult fiatalokról szól, akiket a városból elmenekült karmester, Simon Péter vesz pártfogásába. A vásárhelyi bemutatót Korpos András rendezte, zenei vezetője Czédula Kamilla, koreográfusa Zaiba Anikó díszlet- és jelmeztervezője pedig Bölöni Ágnes.

Czédula Kamilla  megkeresésünkre elmondta, az előadás koncepciója különbözik az eredeti darabétól, kevésbé szól ugyanis a háború borzalmairól. „Arra törekedtünk, hogy maivá tegyük ez a fél évszázados történetet. Nincs szó benne a háborús hangulatról, de ugyanúgy a gyerekek vannak a középpontjában, mint az eredeti műnek. Az utcára került gyerekekről szól, nem feltétlenül koldusokról, hanem olyanokról, akikre szüleiknek egyszerűen nincs idejük” – magyarázta a Valahol Európában zenei vezetője. Hangsúlyozta, a musical az alapvető emberi érzések bemutatásáról szól, van benne szerelem, barátság, szeretet, önzés, halál stb. „Már a próbák elkezdésekor felvetődött bennünk a kérdés, hogy korhatáros legyen-e a besorolása. Igaz ugyan, hogy semmi nincs benne túldramatizálva, de végül úgy döntöttünk, hogy hat éves kor alatt csak szülői felügyelettel javasoljuk” – tette hozzá Czédula Kamilla, aki szerint lehet, hogy felnőtteknek sok, gyerekeknek viszont pont jó ez a darab. Mint mondta, a Valahol Európában című musicalnek számos üzenete van, amelyek örökérvényűek és mindenki által könnyen érthetőek. „Aki pedig valamilyen oknál fogva nem érti az üzenetet vagy nem ért egyet azzal, az élvezheti a csodálatos zenét” – fogalmazott.

Érdeklődésünkre, hogy  ilyen volt együtt dolgozni a gyerekekkel, Czédula Kamilla elmondta, az egyesület tagjai hozzá vannak szokva a gyerekkel való munkához, annál is inkább, hogy „mindannyian művészgyerekek, akik könnyen tanulnak, kreatívak”. „Nem a gyerekkel való munka volt számunkra a legnehezebb, hanem az, hogy túl későn fogtunk neki a próbáknak, amelyeket jobbára csak hétvégéken tarthattunk” – magyarázta a zenei vezető, aki szerint egy „zeneileg nagyon nehéz műbe” vágták a fejszéjüket, de úgy érzi, hogy sikerre vitték vállalásukat.

A Művészkuckó Egyesület tavaly a Dzsungel könyvét mutatta be, Czédula Kamilla szerint azonban elképzelhető, hogy jövőre nem terveznek újabb bemutatót. „Mi felnőttek úgy érezzük, hogy szükségünk van egy kis pihenőre, bár az is igaz, hogy a Dzsungel könyve bemutatása után is ezt mondtuk. Megerőltető ez a munka így, ugyanis nem csupán az alkotásra, hanem számos technikai dologra is nekünk kell figyelni, ami rengeteg energiát elvisz, és akkor az anyagi oldalát, amit egy ilyen produkciónak az előkészületei felemésztenek, még nem is említettem” – mondta.