Hétfő, 2020. február 17.
DONÁT napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2013. szeptember 16. | Szerk.

Vásárhelyi sulikezdés – háttérrel


Nyolcszáznegyven tanintézmény közel 94 ezer diákjának és 9000 pedagógusának kezdődött el a 2013-2014-es tanév ma délben Maros megyében. A megyeközpontban több ezer diákot hívott össze az iskolák csengője – több intézmény esetében is újdonságokról számolhatunk be évkezdési fronton.

A város magyarsága számára az egyik legnagyobb elégtételt talán az jelenti, hogy az egykori 2-es számú iskola diákjai a Dr. Bernády György Általános Iskolában kezdhették a tanévet. Az iskola körüli névváltoztatási botrány közel két évet tartott – végül az RMDSZ, a Szülői Kezdeményező Bizottság és a Civil Elkötelezettség Mozgalom kitartó munkájának köszönhetően a Dózsa György utcában található tanintézmény felvehette a város egykori polgármesterének a nevét. Hétvégétől pedig az iskola bejárata fölött immár minden helyesírási szabályt kielégítő magyar nyelvű tábla hirdeti, hogy a magyarságnak ismét sikerült elérnie valamit Marosvásárhelyen. A tanintézmény 820 diákja 17 magyar, illetve 17 román tannyelvű osztályban kezdte meg a 2013-2014-es tanévet – további „siker” ugyanakkor, hogy nincs délutáni oktatás, több osztály ugyanis az Avram Iancu Iskolaközpont épületében kapott helyet. (Ez persze azt jelenti, hogy az Avram Iancu Iskolaközpontban értelemszerűen jóval kevesebben kezdték a tanévet.)

Szintén magyar ügy, hogy a kövesdombi Liviu Rebreanu Gimnáziumban az új tanév kezdetén érvényesült a valós kétnyelvűség – az iskola termeinek ajtajára, illetve falaira ugyanis kétnyelvű (román és magyar) feliratok kerültek.

Ugyancsak elégtétel a marosvásárhelyi magyarság számára, hogy több mint hat évtized után a városban újraindult a református elemi oktatás – a 25 kisdiák a Szentgyörgy utcában, a Maros Művészegyüttes volt székházában ismerkedik majd a betűk és számok világával. A felekezeti oktatás egyébként fénykorát éli Marosvásárhelyen – a cserealji református óvodába 60 gyerek jár, a középiskolai református oktatásban pedig több mint 200 középiskolás diák vesz részt.

Új kezdetet jelentett szeptember 16-a a Szász Adalbert Sportlíceum életében is. Az évnyitó ünnepségen Borbély László az iskola vezetőségével, Marosvásárhely alpolgármesterével, Peti Andrással, Corneliu Grosu prefektussal, valamint Ştefan Someşan főtanfelügyelővel és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettessel együtt átadta az iskola új épületét, ahol a diákok biztonságos, civilizált körülmények között tanulhatnak a jövőben is. „Fontos stratégiai iskolája Marosvásárhelynek ez a kollégium, hiszen tudjuk, hogy minden ország számára a legjobb nagykövetek a sportolók. Ennek a városnak van mivel büszkélkednie, mert sok rangos sportoló került ki e kollégium padjaiból” – fogalmazott a tanévnyitón Borbély. Szerinte a vezetőség az intézmény magyar igazgatójával együtt méltóképpen viszi tovább ezt a nagyon megtisztelő múltbéli hagyományt.

Továbbá emlékeztetett, hogy amíg az RMDSZ még kormányzati szerepet töltött be, ők is hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy Marosvásárhelyen öt sportcsarnok épült fel, emellett többet felújítottak, és mint mondta, reméli, hogy hamarosan átadásra kerül az az új multifunkcionális műjégpálya is, amely bármilyen európai szintű- vagy világversenynek otthont tud biztosítani.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a város egyetlen, színmagyar középiskolájában 1196 tanuló kezdi a tanévet – az iskola azonban nemcsak azzal ír történelmet, hogy csak magyar diákok tanulnak ott. Idén a bolyaisok 97 százaléka érettségizett sikeresen, az idei kilencedik osztályok között pedig a legmagasabb bejutási átlag 9,94 volt, a legalacsonyabb pedig 8,58. A tanévnyitón részt vett Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, a szövetség szenátusi frakciójának a vezetője, aki hangsúlyozta, a diákok eddig elért eredményei arra biztatják a bolyaisokat, hogy minél magasabbra tegyék a mércét, és „tűzzék ki célul maguk elé azt, hogy a román anyanyelvű tanintézetek sorában is egyre előbbre lépjenek”.

Az Unirea Nemzeti Kollégium évnyitójának díszvendége Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke volt – beszédében hangsúlyozta, ez az iskola mindig is különleges hely marad számára, hiszen ő is ott végezte az első nyolc osztályt, és örül annak, hogy máig rangos iskolája maradt mind a marosvásárhelyi magyarságnak, mind pedig a románságnak.

„Az Unirea Nemzeti Kollégium olyan értékeket képvisel a tanárain keresztül, amelyek a mai napon is a város egyik legrangosabb iskolájává emelik az Unireát” – fogalmazott és hozzátette, ez az az oktatási mező, ahol a románoknak és a magyaroknak közösen kell megtalálniuk azt a megoldást, amely mindkét félnek megfelel. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy minkét nyelv oktatása megfelelő súllyal jelen legyen a tanintézményben, majd összefogásra kérte fel az iskola közösségét annak érdekében, hogy Európai Uniós pénzekre tudjanak pályázni, valamint, hogy  együtt törekedjenek arra, hogy az iskola rangja, amelyet sok évtized során képviselt mint katolikus gimnázium, majd mint állami iskola Marosvásárhelyen, még sok éven át megmaradjon.

Az idei tanévet illetően azonban negatívumokról is be kell számolnunk. Ezek közül is leginkább azt kell megemlítenünk, hogy az Emil Dandea Kémiai Líceum diákjai ma nem a Dózsa György utca végében kezdték az idei tanévet. Az intézmény diákjai ettől a tanévtől a Ion Vlasiu Iskolaközpontba (faipari) járnak majd. Az önkormányzat azért döntött a kémiai líceum költöztetése mellett, mert mindkét szakoktatást ellátó intézményben a korábbi éveknél sokkal kevesebb osztály indult.
Ugyanakkor az Európa Gimnázium diákjai is költözni kényszerültek, mégpedig a Constantin Brâncuși Technikai Líceum épületébe.