Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. március 25. | Hamar Mátyás Ruben

Vásárhelyi lány a Jeruzsálemi Maratonon


A 2015-ös Jeruzsálemi Maratonon egy marosvásárhelyi sportoló is részt vett Bondor Salomé személyében. A 21,1 km-es versenytávot 2 óra 14 perc és 28 másodpercnyi idő alatt teljesítette, ezzel az idővel kategóriáján belül 802 versenyzőből a 335. lett. 
 
Tekintve azt, hogy ez volt az első félmaratonja, és hogy tavaly augusztusban kezdett el versenyszerűen szaladni, ez több mint nagyszerű eredmény. A civilben mérnökként dolgozó lány kerékpározással kezdte a versenyszerű sportolást. Azt követően, hogy elkezdett triatlonozni, szükségszerűen bejött a szaladás is. A kezdetekről, a Jeruzsálemi Maratonról és a jövőbeni céljairól kérdeztük Salit.
 
 
Bondor Salomé
 
– Mikor volt az első versenyed?
 
Tavaly augusztusban. 600 méter volt a legelső teljesítményem, és ez is borzasztó nehéznek tűnt, valósággal szenvedtem. Két hétre rá viszont már sikerült 5 km-t futnom az Országos Triatlon Bajnokságon és stafétában második helyezést értem el.
 
– Miért kezdtél el szaladni?
 
Ezt a kérdést sokáig feltettem magamnak futás közben (nevet). Én sose szerettem szaladni, szenvedtem mindig tőle, az egész testem fájt, lélegezni se bírtam és mindig találtam valami kifogást, hogy miért ne szaladjak. Augusztusban már muszáj volt. Belecsöppentem a triatlon világába, és ha tetszik, ha nem ott szaladni kell.
 
– Miért éppen Jeruzsálem?
 
Számomra egy álom beteljesülését jelentette részt venni a Jeruzsálemi Maratonon. Nem kifejezetten csak a verseny miatt. A Mindannyian Együtt Jeruzsálemért (All together for Jerusalem) mozgalom és a Hit Gyülekezete képviseletében futottam, átadva egy konkrét üzenetet, amit a mezünkön is viseltünk. Futásunk elsődleges célja Jeruzsálem és a zsidó nép melletti kiállásunk volt. Természetesen Románia és Marosvásárhely is szerepelt a pólóm hátán. És persze a székely zászló sem maradt el. 
 
– De azért csak le kellett szaladni több mint húsz kilométert… Mennyire volt nehéz a terep? 
 
Eddig ez volt a legnehezebb terep, azok közül, amelyeken szaladtam. 21,1 km aszfalton nem könnyű, megterhelő a lábnak, és az sem segített, hogy a terep kimondottan csak dombokból állt. Sík terület nem volt, lejtőből is csak kevés, nehogy hozzászokjunk (ismét nevet). Nem hiába mondják, hogy a világ legnehezebb terepe. A kb. 1500 m-es szintkülönbséget úgy kell elképzelni, mintha felfutnánk legalább tízszer a Somira.
Viszont óriási élmény volt történelmi helyszínek közelében szaladni. Azt mondják, ugyanezen az útvonalon járt Ábrahám is.
 
– Milyen érzés volt 25 ezer emberrel szaladni?
 
Nagyon-nagyon jó érzés volt. Sokat könnyített a szaladáson, mivel a sok ember körülöttem a kitartásra, a tovább futásra ösztönzött. Tudtam, hogy nem vagyok egyedül és együtt befutunk a célba. Senkit sem tekintettem ellenfelemnek. Emellett jó érzéssel töltött el a közönség hálás szurkolása.
 
– Voltak e meg Romániából? Honnan?
 
Igen, együtt utaztam és a magyar csapat tagjaként vett részt a csíkszeredai Török Zoltán is, ő a 42,2 km-es távot teljesítette sikeresen. 
 
 
Bondor Salomé és Török Zoltán
 
– Mesélj a szervezésről. Nem voltak közbiztonsági veszélyek ?
 
A szervezés nagyon színvonalas volt. Több ezer ember állt a pálya szélén és drukkolt nekünk, gyerekek pacsiztak velünk futás közben. Két-három kilométerenként vizet, energia italt adtak és pár helyen gyümölcsöt is.
Több pontnál színpadok voltak felállítva, együttesek és dj-k biztosították a jó hangulatot. Tehát több volt ez, mint egyszerű verseny.
Nem volt semmilyen veszély, és ha mégis volt, mi azt nem észleltük. Nem tudok róla, hogy lett volna valami probléma. Fegyveres katonák álltak végig a pálya mentén, tehát nem voltunk veszélyben. Miden problémamentesen zajlott le. Szerintem nagyszerű szervezés volt. 
 
– Mi a célod a jövőre nézve?
 
Elsődleges célom a sporttal az, hogy Isten dicsőségére fussak (triatlonozzak), hogy Őt képviseljem a sportolók köreiben. Jövőre a célom az, hogy sikeresen lefussam a 42,2 km távot Jeruzsálemben. Emellett idén minél több triatlon versenyre szeretnék benevezni s ugyanakkor jó eredményeket elérni. Egyik álmom pedig, hogy a közeljövőben egy Ironmant is sikeresen teljesítsek. Ez az egyik legkeményebb triatlon verseny: 3,86 km úszás, 180 km bringa és 42,2 km futás, vagyis egy maratoni táv.