Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2013. január 5. | F. I.

Vásárhelyiek a Ponta-kabinetben


Személyes tanácsadójává nevezte ki Frunda György volt RMDSZ-es szenátort Victor Ponta. A miniszterelnök ezt péntek este, az Antena 3 Nehéz szavak (Vorbe grele) című politikai vitaműsorában jelentette ki. „Felajánlottam és elfogadta a tanácsadói tisztséget, így tagja lesz a miniszterelnöki kabinetnek.  Egy felkészült személyről van szó, egy igazi politikai alkatról” – jelentette ki a miniszterelnök Victor Ciutacu újságíró, műsorvezető meghívottjaként. Hozzátette, elsősorban jogi és kisebbségpolitikai kérdésekben számít az RMDSZ sztárpolitikusának a segítségére.

Amint arról beszámoltunk, Frunda György, aki a marosvásárhelyi 1-es számú egyéni választókerületben indult szenátori mandátumért, nem szerezte meg a bejutáshoz szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot, így csak a visszaosztásban reménykedhetett. A jelenlegi választási rendszer visszássága miatt azonban nem ő kapta a szenátori helyet, annak ellenére, hogy neki volt a legtöbb szavazata (36,86 százalék), hanem az Igaz Románia Szövetség (ARD) jelöltje, Marius Pașcan volt prefektus ment a felsőházba.

Az RMDSZ-szel kötött választások előtti paktummal kapcsolatosan Ponta a műsorvezető kérdésére kijelentette, annak ellenére támogatta az RMDSZ kormányra lépését, hogy már akkor meggyőződése volt arról, hogy hibát követ el. „Egyrészt azért tartottam ki a magyar érdekvédelmi szervezet mellett, mert nem akartam kitenni a pártszövetséget annak a vádnak, hogy korlátozzuk az ország legjelentősebb kisebbségének a politikai alakulatát. Másrészt pedig, ha aláírok valamit, akkor azt kötelességemnek érzem tiszteletben tartani” – fogalmazott a kormányfő.

Frunda mellett egy másik marosvásárhelyi is tisztséget kapott, igaz, egyelőre csak ideiglenesen a Ponta-kormányban. Geréd Beatrix az Országos Statisztikai Intézet (INS) vezetését vette át, miután a kormányfő leváltotta Virgil Voineagut. (Geréd Beatrix 2005-ben került a statisztikai intézethez, korábban a Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, illetve a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem alkalmazottja volt.) Ponta szerint az INS 20 milliárd lejjel „elszámolta” a hazai össztermék (GDP) becsült értékét, ezért a kormánynak csökkentenie kell egymilliárd lejjel a kiadási tételt a 2013-as állami költségvetésben.

A pénteki kormányülésen a miniszterelnök kijelentette: 2003 és 2010 között a statisztikai intézet mindig tévedett, csakhogy akkor túl óvatos becslést közölt a várható GDP-ről, így végül a valós GDP mindig nagyobb lett, mint a becsült érték. 2011-ben viszont a valós GDP már kisebb volt a tervezettnél. Hangsúlyozta: megengedhetetlen a statisztikai intézet tévedése.