Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. június 25. | Szerk.

Vass Levente: kritika alannyal és állítmánnyal


„Ahhoz, hogy a marosvásárhelyi és Maros megyei magyar politika ismét elvárásaink szintjén teljesítsen, meggyőződésem, hogy újra kell kövezni a politizálás útját” – jelentette ki ma délelőtti „taburomboló” sajtótájékoztatóján Dr. Vass Levente. Elmondta, tudatában van annak, hogy nem lesz népszerűbb, ha felelősségről beszél, hisz megtapasztalta, hogy igencsak nagy ára van annak, ha nem hagyja, hogy a rendszer bedarálja.

Az RMDSZ belső ellenzékének hangadó politikusa szimbolikusan három marosvásárhelyi utcakövet is magával vitt ehhez az építkezéshez. Ezek vita tárgyát képezhetik, és vita tárgyát kell képezzék, mert semmi esetre sem maradhatnak tabuk.

Az első kövön Marosvásárhely: szövetségi város felirat áll. „Ha elfogadjuk azt, hogy Marosvásárhely hagyományosan stratégiai fontosságú az RMDSZ számára, vagy akár azt is, hogy fontos szimbolikus erővel rendelkező frontváros: akkor legyen hagyomány az is, hogy néhány szövetségi szintű intézmény a mi városunkban tevékenykedik” – fogalmazott. Azt mondta, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Marosvásárhely visszanyerje regionális központi szerepét az RMDSZ politizálásában is. „A legjobb az lenne, ha újra itt lenne a Szövetségi Elnök munkarezidenciája. Ennek ma nincsen aktualitása és erről amúgy sem rendelkezhetek, de van más lehetőség is a város erősítésére a regionális politikában” – tette hozzá.

Állítása szerint Marosvásárhely központi szerepének erősítését szolgálja az is, hogy a platformok ide telepítik országos központjukat. „A Platformok Konzultatív Tanácsának intézménye itt fog működni városunkban, itt fognak a platformok vezetői rendszeresen találkozni, innen történik az ügyvezetés a megyei, területi szintekre. Ez kezdetnek nem is rossz” – ismételte meg a szombati SZKT-n már elhangzott bejelentést.

A második kövön az áll: Korlátozott mandátumszám.

Javaslata szerint a 2016-os parlamenti választásoktól kezdődően legfeljebb három bukaresti parlamenti mandátumot tölthessen be egy-egy marosvásárhelyi, Maros megyei RMDSZ-es politikus. Meglátása szerint nagy a késztetés a mandátumok kiprivatizálására, családi átörököltetésére, melynek didaktikai példája itt Maros megyében tetten érhető.

Hangsúlyozta: mindezt nem egy politika vagy politikus ellenes javaslatnak szánja. „Tabu téma igaz, de helyesebb egy választó és versenybarát javaslatnak értelmezni. Látjuk, hogy egyre nehezebben és nehezebben szólítjuk meg a fiatalokat és az sem titok, igaz nem illik beszélni róla, hogy a legkiábrándultabbak az RMDSZ-ből a középnemzedékben vannak. Erre a kiábrándultságra politikai választ kell adni!” – fogalmazott Vass Levente, aki szerint mind a politikusnak, mind a politikai tudásnak van egy szavatossága. „A mai világban a tudás durván 5 évenként elavul. Amit 5 éve tanultál ma használhatatlan. Ezért senkinek sem lenne szabad életreszóló bérletet váltania a képviselői vagy szenátori tisztségre. A politikusi bérletváltás egyik pártra sem jellemzőbb, mint éppen az RMDSZ-re. Ez az RMDSZ egyik legnagyobb belső működési hibája” – szögezte le a politikus

A harmadik kövön a Felelősségvállalás felirat áll, ami Vass Levente értelmezésében azt jelenti, hogy a választások alatt is legyen mérhető és nyilvános a kitűzött cél, ami, ha nem teljesül, járjon következményekkel.

„Az eddigiekben mindig azt mondtuk, hogy a helyi vezetők vállaljanak felelősséget abban az esetben, ha nem tartják magukat a kampányban és a mandátum ideje alatt megígértekhez. Sajnos, az eddig elvárt mutatók, indikátorok számonkérése elől sok politikus kitérhet, az egységretorika, kisebbségi érdekvédelmi kérdések és részsikerek eredményként való beállításával” – mondta a politikus. Meglátása szerint az elkövetkezendőkben más indikátorokkal kell kiegészítenünk az eddigieket, más felelősségvállalást és azonnali számonkérés lehetőségét kell a városi és megyei vezetők, frakcióvezetők számára előírnunk.

Hány szavazat, hány százalék, hány tanácsos bejuttatása a cél – ez is legyen világos és ne legyenek választások ezeknek az egyszerű paramétereknek az előzetes tisztázása nélkül – figyelmeztetett Vass Levente. „Szakítsunk azzal a hagyománnyal, hogy a mindenkori vezetők a listák első helyeire pozícionálják magukat. Legyenek inkább az RMDSZ választási listák utolsó befutó helyein, ez által is mutatva, hogy az esedékes választás tétje számukra a legnagyobb, hiszen ilyen formában ők lesznek a siker vagy sikertelenség azonnali érintettjei is! Ne húzóerői, hanem tolóerői legyenek a tanácsosi listának” – javasolta.

Sajtótájékoztatóján kitért a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet tevékenységére is. „A Bibliát sem magyarázták annyiféleképpen, mint az RMDSZ-re leadott szavazatokat. Egészen komikus sikerpropagandának voltunk itt Marosvásárhelyen szem- és fültanúi a május 25-ét követő héten. Abban a városban, ahol a szavazókedv 30%-al csökkent a 2009-es Európai Parlamenti választásokhoz képest és jóval alulmaradt az idei országos 18%-os csökkenéshez képest is” – hangsúlyozta.