Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. március 30. | Szerk.

Véghajrában a MOGYE-ügy?


Ma jelent meg a Hivatalos Közlönyben az a kormányhatározat, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) lehetővé teszi a magyar főtanszékek létrehozását – tájékoztatott a Mediafax. A hírügynökség beszámolója szerint a Hivatalos Közlönyben megjelent kormányhatározat – amelyet Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök mellettCătălin Baba oktatási miniszter és a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) elnöke is aláírt – arról is rendelkezik, hogy az új kar vezető tisztségeinek betöltésére az egyetemnek választásokat és versenyvizsgát kell szerveznie. A kormányhatározat szerint az új karhoz tartozó magyar, angol és román tannyelvű szakok ideiglenes akkreditációval működnek, a hallgatói helyek számának meghatározását pedig az ARACIS hatáskörébe utalja.  

  

Kelemen Hunor és  Mihai Răzvan Ungureanu főtanszékszentesítő kézfogása a
Hivatalos Közlönyig nyomta a kormányhatározatot (Fotó: Mediafax)

Az ellenzéki politikusok etnikai szegregációnak minősítik a MOGYE magyar-angol karának megalakítását és amiatt bírálják a román kormánypártokat, hogy álltak ellen az RMDSZ zsarolásának.

Amint arról beszámoltunk, a Szociál-Liberális Szövetség április 17-én bizalmatlansági indítványt nyújt be az Ungureanu-kabinet ellen, mivel megszavazta azt a kormányhatározatot, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen létrehozza a magyar főtanszékeket – értesült a Mediafax. A hírügynökség információi szerint a Szociáldemokrata Párt politikusai már dolgoznak az indítvány szövegén és hangsúlyozták, a legfelső bíróságon is megóvják a kormányhatározatot. Gabriel Ispas, a Szociáldemokrata Párt oktatásügyi bizottságának elnöke a Mediafaxnak kijelentette: az is elképzelhető, hogy a kormány tagjai ellen bűnvádi feljelentést tesznek a jogszabály elfogadása miatt, amint az megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Az ellenzéki pártok vezető politikusai nyíltan ellenzik a MOGYE magyar
főtanszékeinek megalakulását (Fotó: România liberă)
 

A magyar főtanszékek létrehozásáról rendelkező kormányhatározatot a Szociál-Liberális Szövetség másik tagja, a Nemzeti Liberális Párt is támadja. Ciprian Dobre, a párt Maros megyei képviselője a hírügynökségnek kijelentette: elsőként írja alá a határozat felfüggesztését kérő közigazgatási panaszt, és az interneten fogja népszerűsíteni a beadványát, hogy mintaként szolgálhasson mindazoknak, akik jogtalannak tartják a magyar főtanszékek megalakítását.    

A MOGYE magyar oktatói az MTI információi szerint ma ülnek össze, hogy megvitassák az új egyetemi kart létrehozó kormányhatározat által kialakított helyzetet, és döntsenek képviselőik megválasztásáról.

Szabó Béla orvosprofesszor az MTI-nek elmondta: bizarr helyzetben vannak az egyetem magyar oktatói, hiszen korábban azért nem vettek részt az egyetemi választásokon, mert azokat egy a minisztérium által el nem ismert charta alapján tartották. Ahhoz azonban, hogy a chartát megfelelőképpen módosítsák, jelen kellene lenniük az egyetem szenátusában.

A magyar oktató szerint azáltal alakulhatna ki tiszta helyzet az egyetemen, ha mind a román, mind a magyar tagozat elölről kezdené a választási folyamatot. Hozzátette azonban, hogy Cătălin Baba miniszter is a helyzet sürgős rendezését kérte, ezért valószínű, hogy már csak a magyar tagozat választásait tartják meg az egyetemen. Ezekre szerinte a jövő héten kellene sort keríteni.

Jővő héten vélhetően megtartják a magyar tagozat választásait a MOGYÉ-n
(Fotó: stiri.rol.ro)

Szabó Béla azt is lehetségesnek tartotta, hogy a magyar tagozat oktatói most csak azoknak a személyeknek a megválasztásáról döntenek, akik a román tagozat képviselőivel folytatandó tárgyalásokon a magyar oktatás érdekeit képviselik. Az egyetemi struktúrákba csak azt követően választják meg a magyar tagozat képviselőit, hogy megszületett az egyetem multikulturális jellegét is tükröző chartája.

A MOGYE-n korábban három kar működött: az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti. A kormányhatározattal létrehozott negyedik karhoz a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti képzés, valamint nővérképzés és bábaképzés tartozik. A fogorvosi karon továbbra is román és magyar nyelvű képzés zajlik.

Cătălin Baba miniszter egy szerdán tartott sajtótájékoztatón az egyetem multikulturális chartájának az elfogadását jelölte meg a legsürgősebb feladatként. Hozzátette azonban, hogy a magyar tagozatnak „ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat. A miniszter azt is kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy „megkeresik a megoldást” a törvénytelen charta alapján megválasztott rektor, Leonard Azamfirei tisztségben tartására.