Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2012. július 23. | Weisz Szidónia

Vendégségben a Telekieknél


Szombaton a gernyeszegi Teleki-kastély előtt nem a megszokott hétvégi látvány fogadta az arrajárót, ugyanis a gesztenyefák árnyékában megbújó hétvégi piac kínai áruval megpakolt kopott bódéi helyén autók tucatjai, emberek százai fordultak meg. A nagy forgalom oka a kastélyban megszervezett nyílt nap volt: a Telekiek régi otthona megnyitotta kovácsoltvas kapuit az érdeklődők előtt. A kastélynap a második ilyen jellegű rendezvény volt Gernyeszegen, tavaly novemberben már sor került egy hasonló alkalomra, ekkor a meglehetősen hűvös időjárás ellenére is több mint ötszázan keresték fel a kastélyt. Ezért már akkor felmerült az ötlet, hogy idén kedvezőbb időjárási körülmények között meg kellene ismételni az eseményt.

A hétvégi rendezvényt a tavalyi Webkastély-vetélkedő nyertese, az Udvarmesterek csapata szervezte a Teleki családdal együtt, a Castellum Alapítvány égisze alatt. Együttműködő partnerek a Maros Megyei Múzeum, a Teleki Téka Alapítvány, valamint az Arché Egyesület voltak. A kastélynap célja az volt, hogy visszavezessen a Maros ékkövét hajdanán körüllengő hangulatba, valamint megismertesse a közönséggel a település, az épület és a család múltját.

Gernyeszeget ma már szinte kizárólagosan a Teleki családdal hozzák összefüggésbe, felejtve azt, hogy a közel hétszáz éves település fejlődéséhez más nemesi családok is hozzájárultak. Ezért a bejárat előtt rövid birtoktörténeti ismertető várta a közönséget, amelyből megismerhették a falu közép- és újkori történetét, valamint az előző birtokosokat, a Szécsényi és a somkeréki Erdélyi családokat. Az emelet egyik szobájában a Teleki család legjelentősebb képviselőit mutatták be, míg a díszterem muránói üvegből készült csillárjai alatt a gernyeszegi Telekiek portréi és életrajzi adatai sorakoztak. Mivel a nemesi családokban szokás volt bizonyos keresztneveket gyakran használni, ez alól pedig a Telekiek sem jelentettek kivételt, ezért egy több méter szélességű családfa segített eligazodni a Józsefek, Domokosok, Mihályok, Gézák kavalkádjában.

A díszterem mellett médiasarok működött, ahol a kastéllyal és Gernyeszeggel kapcsolatos filmeket vetítettek. Az épület múltja nemcsak digitálisan, hanem kézzelfogható formában is felelevenedett, hiszen az eredeti berendezés néhány megmentett darabja (szekrények, karosszékek, tükör, címeres porcelán) is beilleszkedett a bemutatott tárgyak, dokumentumok sorába. Ugyancsak a tárgyi emlékek kategóriájába sorolhatók azok a régészeti leletek, amelyeket Teleki Domokos hagyatékából adott kölcsön a Maros Megyei Múzeum.

A bemutatott dokumentumok és tárgyak között érdekes színfoltot jelentett az a kis kiállítás, amelyet a bukaresti Ion Mincu Műépítészeti és Urbanisztikai Egyetemépítészettörténeti és örökségvédelmi tanszéke, valamint az Arché Egyesület biztosított. 11 olyan – levéltárból nemrég előkerült – rajz másolatát láthatta az érdeklődő közönség, amely1953-ban készült Gernyeszegen, ötödéves mérnökhallgató diákok nyári gyakorlatának eredényeként.A rajzok tussal és akvarelltechnikávalkészültek, a gernyeszegi kastély alaprajzát, homlokzatát, keresztmetszetét és különböző részleteit mutatják be. A dokumentumokat a moNUmenteUITATE projekt keretén belül digitalizálták.

A szervezők a legkisebbek figyelmét is megpróbálták lekötni múzeumpedagógiai tevékenységekkel. Márton Krisztina restaurátor vezetésével a papírmerítés rejtelmeit ismerhették meg a résztvevők, majd a friss papírlapok száradására várva a Teleki-címert és a kastély képét színezhették ki. Délután bábelőadás szórakoztatta a gyerekeket, így remélhetőleg az a kislány sem ment haza szomorúan, aki azzal a reménnyel érkezett, hogy a kastélyban hercegnőt talál. A kastély felfedezése után a parkot is birtokba vehette a közönség: érdekes információkat szerezhettek az itt található szobrokról és dendrológiai ritkaságokról.

A látogatók főként arra voltak kíváncsiak, hogy mi lesz az épület jövőbeli sorsa, valamint hogy kik az örökösök, de a kiállításoknak és a parknak is nagy sikere volt.  Bár a kastélyban hömpölygő tömeg már számolás nélkül is sejteni engedte, hogy az idei rendezvény látogatottsága messze meghaladta a tavalyiét, a regisztrációs listák összevetése komolyan meglepte a szervezőket. Tíz ország (Románia, Magyarország, Németország, Svédország, Szerbia, Svájc, Belgium, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Csehország) 71 településéről 1152 személy jelentkezett a bejáratnál. A kastély iránt tanúsított élénk érdeklődés mindenképpen biztató, hiszen alternatívákat biztosít az épület jövőjére nézve.

(a képeket Irina Leca készítette)