Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. január 30. | Szerk.

Veszélyben a vásárhelyi reptér rangja


A megyei tanács csütörtöki ülésén újra terítékre került a Transilvania Nemzetközi Repülőtér helyzete. Amennyiben 2017-ig nem sikerül megjavítani kifutópályát, visszaminősíthetik a légikikötőt. Pokorny László, RMDSZ-es képviselő elmondta, ha nem tudnak megoldást találni a felmerülő problémára, a marosvásárhelyi légikikötő elveszíti nemzetközi minősítését és csupán belföldi járatokat tudna biztosítani.
A javítási munkálatokra Porkony szerint a helyi önkormányzat uniós pályázatok alapján kellene fedezetet találjon. Dorin Florea polgármester már több alkalommal is kidobott pénznek nevezte az ilyen jellegű kiadást. Florea szerint akkor lesz érdemes anyagilag is támogatni a repteret, miután a tulajdonosa, azaz a megyei tanács, kialakítja a cargo részleget.
 
Amint arról korábban beszámoltunk, Maros Megye Tanácsa pert vesztett a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérrel szemben, így nem támogathatja a helyi reptér parkolójának felújítási munkálatait, amelyre 3 millió lejt szavaztak meg. 
Tavaly októberben szintén pert nyert a kolozsvári repülőtér a Maros Megyei Tanács ellen, miszerint a reptér bejáratának valamint parkolójának rendbetételére szánt 89 millió lejes megtérítendő pénzösszegről szóló határozatot vissza kell vonni, mert semmilyen mértékben nem járul hozzá a légi szolgáltatások elősegítéséhez. 
Ennek függvényében az önkormányzatnak ha pénzt tudna elkülöníteni e célra, még akkor sem biztos, hogy az Európai Uniós szabályok megengednék azt.
 
 
(Forrás: newsair.ro)
 
A marosvásárhelyi „Transilvania” repülőtér harmadik kategóriás besorolást kaphat egy törvénytervezet szerint, egy kategóriával gyengébbet, mint a kolozsvári meg a szebeni repülőterek. A romániai repterek jövőbeni besorolása fontos részét képezi a romániai közszállítás 2016-ig terjedő fejlesztési terveinek, melyek alapján a szaktárca vissza nem térítendő finanszírozásokat remél az Európai Uniótól. A tavaly október elsejétől közvitán levő törvénytervezet a romániai légikikötőket négy kategóriába sorolná. Elsőbe a bukaresti, másodikba a temesvári, kolozsvári, bákói, krajovai, jászvárosi, harmadikba a nagyváradi, nagybányai, marosvásárhelyi, brassói, tulceai, konstancai, negyedikbe a szatmári meg az aradi repterek kerülnének. Ugyancsak a terv része, hogy Temesváron, Kolozsváron, Bukarestben, Bákóban, Suceaván, Nagyváradon, Tordán és Krajován, úgynevezett intermodális központokat alakítanának ki.
A minisztérium szándéka heves elégedetlenséget váltott ki a Transilvania repülőtér vezetői körében. A sajtónak nyilatkozva Vladimir Vasilescu, a repülőtér igazgatótanácsának elnöke azt mondta, a légikikötő szakemberei már dolgoznak egy szakmailag megalapozott válaszon, mert álláspontjuk szerint a nemzetközi reptér harmadik kategóriás besorolása indokolatlan. „A három költségvetési tétel, amelyek alapján ez a minősítés megtörtént, Marosvásárhelyen már nem aktuális, a szóban forgó beruházások ugyanis már korábban megvalósultak” – hangsúlyozta Vasilescu. 
Tavaly októberben egy hétig a légikikötő zárva volt, mert a leszállópályán karbantartási munkálatokat végeztek.