Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. május 7. | Kondra Tünde

Viking próbák a XVI. Diáknapokon


Kevesebb mint egy napot kell várni és kezdetét veszi a XVI. Marosvásárhelyi Diáknapok. A Week-Ingerek nevet viselő diákfesztivál alatt a város – legalábbis jó néhány helyszínen – megtelik zsibongással, zászlókat lengető, színes pólós magyar egyetemistákkal. A több mint ezer résztvevő számára idén az új kabala, a Bárány, vagy éppen Birka kínálja a sört. A diáknapok részleteiről Bardocz-Veres Zsuzsával, a rendezvény egyik főszervezőjével beszélgettünk.

Hogyan zajlottak az idei Diáknapok előkészületei?

Idén tizenhatodik alkalommal rendezzük meg a diáknapokat május 8. és 11. között, melynek témája a vikingek. Minden évben van egy tematikánk, most a szervezők a vikingek mellett döntöttek. Próbáljuk minél jobban beleépíteni a tematikát a játékokba, a bulikba. Idén ötven szervezővel fogtunk neki a diáknapoknak. Egy nulladik nappal is kiegészítettük a programot, kedden este a Sörpatikában egy gitáresttel hangolódunk a következő napokra.

A tavalyi diáknapokkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Mik a tapasztalatok?

Sajnos tavaly nem tartózkodtam a városban, nem én voltam a szervező és nem tudom mi történt a diáknapok alatt. Idén próbáltuk a lehető legtöbbet kihozni ezzel az ötven emberrel. Két koncerttel készülünk, csütörtökön este Vizi Imre és bandája fog zenélni, és szombaton a kolozsvári De la Funk együttes. Ezen kívül első alkalommal tizenöt év után painball-al és asztalitenisszel egészítettük ki a programunkat. Idén a medencékben is lesznek játékszámok, reméljük az időjárás is kitart. A sport területén ennyi az újításunk. A játékok, a hagyományos Kincskeresés újabb formát öltött, de az útvonalak a városban lesznek. Visszatérünk a hagyományos felvonuláshoz, a Rózsák teréről indulunk szerdán 18 órátó,l és végigmegyünk a Vár előtt, a Bulevárdon, majd a végén a bentlakások között lesz egy kamionparty.

 

Hány csapat jelentkezett a XVI. Dáknapokra?

Idén ezen a téren is vannak újdonságok. A hivatalos negyven csapaton kívül, van egy negyvenegyedik csapatunk, a Veteránok. Ezt azért hoztuk létre, mert vannak most már olyan családos apukák, anyukák, dolgozók, orvosok, akik már öt-hat éve járnak diáknapozni és már hivatalos körülmények között nem tudnak beiratkozni a diáknapokra, mert nem egyetemisták, de nagyon szeretnek részt venni a rendezvényen, minden évben itt vannak velünk. Ők azok, akik visszaadják az annak idején induló diáknapok hangulatát. Ők ugyanolyan résztvevők, de mivel dolgoznak, nem tudnak minden programon részt venni, inkább félig csapattag és félig szervező funkcióban fognak szerepelni. A kincskeresésen ők is végigvonulnak, a sportjátékoknál a barátságos meccseken, amikor idejük engedi fognak játszani, illetve a Week-end játékok közül is lebonyolítanak párat.

Mint szervezők, hogyan élitek meg a diáknapokat?

Idén elég fiatal szervezői társaság alakult ki, talán három ember van, aki az elmúlt években is szervezett diáknapokat, de nagy része első éves a csapatnak. ugyanis sajnos negyvenegy csapat jelentkezett a negyven helyre, a Veteránokon kívül még egy csapat volt, de nem tudtuk fogadni a negyvenegyedik csapatot. Ezért sorsolás alapján az egyik csapat kiesett és ők megkapták azt a lehetőséget, hogy ha eljönnek és aktívan szerveznek, segítenek a szervezői munkában, akkor jövőre automatikusan iratkozhatnak. Szerencsére nagyon sokan és lelkesen érkeztek szervezni, egy jó kis csapat alakult ki, annyi nehézséggel, hogy nincs tapasztalatuk a diáknapok szervezésében. A lelkesedésük azonban felülmúlja a tapasztalathiányt. Nagyon remélem, hogy azért jól fog szórakozni mindenki, és kulturált, civilizált emberek módjára próbáljuk meg ezt a hetet lebonyolítani.