Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2014. október 13. | Szerk.

Visszaminősítik a vásárhelyi légikikötőt?


A marosvásárhelyi „Transilvania” repülőtér harmadik kategóriás besorolást kaphat, egy kategóriával gyengébbet, mint a kolozsvári meg a szebeni repülőterek – adja hírül a Zi de zi, szállításügyi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A romániai repterek jövőbeni besorolása fontos részét képezi a romániai közszállítás 2016-ig terjedő fejlesztési terveinek, melyek alapján a szaktárca vissza nem térítendő finanszírozásokat remél az európai uniótól. Az október elsejétől közvitán levő törvénytervezet a romániai légikikötőket négy kategóriába sorolná.

Elsőbe a bukaresti, másodikba a temesvári, kolozsvári, bákói, krajovai, jászvárosi, harmadikba a nagyváradi, nagybányai, marosvásárhelyi, brassói, tulceai, konstancai, negyedikbe a szatmári meg az aradi repterek kerülnének. Ugyancsak a terv része, hogy Temesváron, Kolozsváron, Bukarestben, Bákóban, Suceaván, Nagyváradon, Tordán és Krajován, úgynevezett intermodális központokat alakítanának ki. A minisztérium szándék heves elégedetlenséget váltott ki a „Transilvania” repülőtér vezetői körében. A sajtónak nyilatkozva Vladimir Vasilescu, a repülőtér igazgatótanácsának elnöke azt mondta, a légikikötő szakemberei már dolgoznak egy szakmailag megalapozott válaszon, mert álláspontjuk szerint a nemzetközi reptér harmadik kategóriás besorolása indokolatlan. „Az a három költségvetési tétel, mely alapján ez a minősítés megtörtént, Marosvásárhelyen már nem aktuálisak, a szóban forgó beruházások ugyanis már korábban megvalósultak” – hangsúlyozta Vasilescu. 

Update: Ma reggeltől egyébként újból fogad repülőgépeket a marosvásárhelyi „Transilvania” repülőtér. Egy hétig a légikikötő zárva volt, mert a leszállópályán karbantartási munkálatokat végeztek. Az első, Bergamoból érkező gép 11 óra után menetrend szerint földet is ért a reptéren. A munkálatok mintegy 30 járatot és legalább tíz úti célt – közöttük Bacelona, Budapest, Dortmund, Frankfurt, London, Madrid, Milano, München, Párizs, Roma és Bukarest – érintettek.