Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. március 28. | Kondra Tünde

X-Faktor válogatás határok nélkül


Magyarország népszerű és sikeres énekes tehetségkutató show-műsora, az X-Faktor 2013-ban is folytatódik. A műsor stábja idén két erdélyi városban, előbb Kolozsváron, majd Marosvásárhelyen tartott meghallgatásokat a napokban. A vásárhelyi előválogatásra szép számban érkeztek jelentkezők a Jazz Club-ba.

„Az X-Faktor eljön érted Erdélybe!” – szólt a felhívás minden 16 évét betöltött, énekelni szerető erdélyinek, aki szívesen megmutatná tehetségét az X-Faktor színpadán. A stáb idén is több határon túli magyar városba látogat el, megkönnyítve a jelentkezni vágyók utazással járó problémait. Kolozsváron március 26-án a Bulgakov kávézóban, Vásárhelyen pedig március 27-én a Jazz&Blues Clubban zajlott a casting.

Mindenki kapott sorszámot

„Tavalyelőtt is volt casting Marosvásárhelyen, tavaly csak Kolozsváron. Akkor nagyon sokan jelentkeztek, köztudott dolog, hogy két döntős is, akik nagyon szép eredményeket értek el, Csobot Adél és Antal Timi. Tegnap Kolozsváron voltak nagyon jó énekesek, szerintem itt is mind a vásárhelyiek, mind a székelyföldről érkezők között találunk tehetségeket – mondta a vasarhely.ro-nak Fülöp Imre még a meghallgatások elkezdése előtt. Az X-Faktor jelölteknek előzőleg e-mail-en keresztül kellett jelentkezniük. A vásárhelyi előválogatásra körülbelül ötvenen jelezték részvételi szándékukat, de voltak, akik spontán érkeztek.

Az új Csobot Adél?

Az X-Faktor stábja a havazás miatt némi késéssel érkezett, addigra pedig a Jazz is megtelt a tehetségüket megmutatni vágyókkal. A résztvevőknek először egy jelentkezési lapot kellett kitölteniük, majd egy rövid interjú után következett a dalok előadása.A versenyzők produkcióját rögzítették, amely alapján, április közepén Budapesten az RTL Klub teljes stábja fog dönteni arról, hogy az erdélyiek közül kik jutnak tovább a következő meghallgatásra, amely az X-Faktor stúdióban, a mentorok előtt fog zajlani.

Az egyedi hang

A vásárhelyi casting első vállalkozója a helyi közönség, de még a vasarhely.ro olvasói számára sem ismeretlen. Pora Zoltán, a Stonehill énekese és gitárosa saját szerzeményével, egy szál gitár kíséretében kezdte a mezőnyt. A tanító, angol tanár bácsi gyerekkora óta énekel, mostanában pedig az akusztikus hangzást kedveli. Első előadóként jól szerepelt, feladta a leckét az utána következőknek. Nemcsak Vásárhelyről, Szovátáról és Csíkszeredából is sokan érkeztek a meghallgatásra, leginkább fiatalok, akik zenei alappal, vagy anélkül is énekelhettek. A stábtagok a bemutatkozó során különböző kérdéseket tettek fel az énekeseknek: mióta énekelnek, miért szeretnek énekelni, milyen előadók dalait kedvelik, mit várnak az X-Faktortól, miben változna meg az életük, ha bekerülnének a műsorba. A jelentkezők legtöbbje már gyerekkora óta énekel, zenével foglalkozik, nagyon sokan érkeztek zene- és művészeti iskolákból.

Zoltán és a gitárja

Farkas Tünde 18 éves, Csíkszentgyörgyről érkezett, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum tanulója. Népdalok éneklésével kezdte, majd zenész apukája biztatta az éneklésre, az elkövetkezőkben is mindenképp zenével szeretne foglalkozni. Elsőként a You raise me up című dalt adta elő. A délután folyamán Celine Dion My heart will go on és a Valami Amerika 2-ben szereplő Magányos csónak című dalt is többször hallhattuk. Nem mindenkinek ment gördülékenyen. Volt, akinek félrecsúszott néhány hang – vagy el sem találta azokat – és volt, aki a dalszöveget is elfelejtette. Néhányan közülük profiként kezelték a helyzetet, improvizáltak, produkciójuk sem vesztett értékéből. Mások „showman-ként” érkeztek, előadásuk megmosolyogtatta a közönséget. A sztárpalánták némelyike bátorításra szorult, mások önbizalommal beszéltek „énekesi pályafutásukról”, jövőbeli terveikről. Karaokét kedvelők, rendezvényeken, bálokon, esküvőkön zenélők, de virágkötés közben éneklők is megmutatták tehetségüket. A továbbjutóknak április közepén megcsörren a telefonjuk és már gyakorolhatnak is a következő meghallgatásra.

Farkas Tünde előadás közben