Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. szeptember 15. | Farkas Katalin

A Yorickban virágzik a Bányavirág


Székely Csaba Bányavirág című drámájával – az interkulturális párbeszéd éve jegyében elkezdett projekt folytatásaként – nyitotta ma este az évadot a marosvásárhelyi Yorick Stúdió. A fiatal szerző díjnyertes drámáját Sebestyén Aba, a Mészárosok bástyájában működő kísérleti színház vezetője álmodta színpadra.

Velőtrázó naturalizmus

Sebestyén a vasarhely.ro-nak elmondta, úgy érzi nagyobb kihívás jelenkori írók műveivel foglalkozni, mivel ezeken sokkal erőteljesebben érzi mind a rendező, mind pedig a színész a problémák aktualitását. „A kortárs darabok velőtrázóan arról szólnak, amivel nap, mint nap szembesülünk” – fogalmazott a Yorick Stúdió vezetője.


Székely Csaba Bányavirág című darabja ugyanis a falun élő, megélhetési lehetőség hiányával küszködő társadalmi réteget mutatja be, amely saját gyávaságának fogja, mert ha volna benne kellő bátorság és kezdeményezőkészség, túlléphetnek pillanatnyi szerencsétlenségén. A drámaíró korábban az Új Magyar Szó című országos napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott „a Bányavirág szerencsétlenjei saját akaratukon kívül olyan helyzetbe kerültek, hogy bármilyen irányú erőfeszítésük csak rossz irányba vezethet. Úgy élnek, ahogyan nem lehet túlélni. Ezek a figurák azzal áltatják magukat, hogy van kitörés, ez a dráma pedig azt érzékelteti, hogy ha van is megoldás, akkor az nagyon távoli. A szereplők pedig nem elég erősek ahhoz, hogy megtegyék az elkerülhetetlen lépéseket a megoldás felé.”
Sebestyén Aba egyébként a vasarhely.ro-nak elmondta,  személyes tapasztalata és kötődése is van a Bányavirágban feldolgozott témához, ugyanis szülei erdővidékről a szénbányászat vidékéről származnak, így kellő rálátása, tapasztalata van a bányabezárások keltette kétségbeesésről, kilátástalanság érzéséről. „Mikor elolvastam Csaba művét, mindjárt tudtam, hogy ezt meg fogom csinálni, egyszerűen gyomorszájon vágott a történet” – fogalmazott.

Vásárhelyen ennek helye van

Kérdésünkre, hogy mennyire sikeres a társulat az interkulturális párbeszéd éve jegyében elkezdett projektje, Sebestyén elmondta, az eddig színpadra állított eddigi darabjaikat – Tasnádi István Paravarieté, Láng Zsolt Télikert, Gianina Cărbunariu Stop de tempo című alkotásait – érdeklődéssel fogadta a közönség. „Egyértelműen kijelenthetem, hogy sikeres az interkulturális kapcsolatokat erősítő törekvésünk. Egyrészt számszerűleg is nőtt a közönségünk, másrészt pedig olyan konkrét esetek is voltak, hogy román anyanyelvű személyek nézték végig a magyar nyelven elhangzó, de román felirattal ellátott előadásunkat” – magyarázta a Yorick vezetője. „Úgy látom, hogy Marosvásárhelyen ennek helye van. Éppen ezért én vadászom a jó román, illetve magyar kortárs alkotásokat” – tette hozzá. Székely Csaba drámája után a társulat Carmen Dominte Bye, bye, America című drámáját viszi színre, amely a Bányavirághoz hasonló helyzeteket tár fel, csak nem a falusi, hanem a városi emberről, a társadalom peremére szorult, alkoholizmussal, kiábrándulással sújtottak rétegéről.

Székely Csaba Bányavirág
Szereplők: Viola Gábor, Bányai Kelemen Barna, Nagy Dorottya, Kovács Botond, Gulácsi Zsuzsanna
Zenei munkatárs: Czerán Csaba
Díszlet-jelmez: Lukácsy Ildikó
Rendező: Sebestyén Aba