Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2013. szeptember 30. | Harasztovics Arnold

Zen


Johann Sebastian Bach, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, Ligeti György és Johan Halvorsen muvek csendültek fel nemrégiben a gernyeszegi Teleki Kastély nagytermében. A muveket a SoNoRo Egyesület kamarazenészei Christian Na? (hegedu), Razvan Popovici (hegedu) és Alexandra Bobeico (hegedu) adták elo a „SoNoRo Conac” koncertsorozat Maros-megyei állomása alkalmából.

A koncertturné jellegzetessége – amint a neve is jelzi – hogy a kastélyok, udvarházak falai között elevenítik fel a kamarazene majdhogynem kihalófélben levo hangzásvilágát. A június és szeptember között tartott koncertek Románia 11 muemlék épületében elevenítették fel a régi korok hangulatát.

Gernyeszegen mintegy 120 fos közönség hallgatta – egyedi környezetben és hangulatban – a neves zeneszerzok muveit.  Gróf Teleki Kálmán a vasarhely.ro megkeresésére elmondta, a közönség közel fele román nemzetiségu volt, ami nyomatékosítja, hogy nem csak a koncertturné repertoárja multikulturális. A közönség összetételét illetoen kiderült, hogy Marosvásárhelyrol, Régenbol és a környezo településekrol voltak érdeklodok a kastélyban szervezett, egészen különleges esemény iránt. Razvan Popovici fesztiváligazgató elmondása szerint a gernyeszegi Teleki kastély nagyterme kiváló akusztikával rendelkezik, számos mu egészen ritka hangzást kap itt. „Mindenki nagyon örült, hogy sikerült egy ilyen alkalmat szervezni a kastélyban, egy ilyen neves fesztivál keretében” – újságolta megkeresésünkre a gróf.

Gróf Teleki Kálmán kiemelte, hogy szeretné mindenkinek felhívni a figyelmét a Teleki Kastélyra, „amely létezik, és próbálkozik”. „Mindenki számára misszióként ajánlom figyelmébe, hogy gondolkozzon azon, mit lehet csinálni ezzel a szép, de az ido vasfoga által kikezdett kastéllyal, ami a közösség rendelkezésére áll” – fogalmazott. A gróf portálunknak hangsúlyozta, a lehetoségekhez mérten évrol-évre javítják, újítják az épületet.

Amióta a kastélyt visszaszolgáltatta a Román állam az örökösnek, megkezdodtek a termek felújításai. A kastély megnyílt, és nyitva áll a turisták elott is, ám esküvonek és bálnak is adott már otthont. A téli idoszakban november 1-je és március 31-e között a kevés turistára való tekintettel bezár.

Az egykori „legszebb erdélyi kastélyt”, a „Maros ékköve” jelzovel ihletett épületegyüttes terveit Mayerhoffer András készítette, így alaktanilag a Pest környéki úgynevezett Grassalkovich-stílusú együttesekhez kapcsolódik. A lassan folyó építkezés 1792 táján fejezodött be, elotte azonban a Telekiek egy kertészt szerzodtettek a régi várárkok helyébe tervezendo franciakert kiépítésére.

Az épület alaprajza U alakú, egyemeletes, középso része kupolaszeruen kiemelkedik. Érdekessége, hogy az év beosztásának megfeleloen 52 szobája van és 365 ablaka. Az emeleti nagy szalonban található rokokó fehér porcelánkályha, az üvegcsillár, a kis szalon márvány kandallója az egykori berendezés szépségére és a Teleki család ízlésére enged következtetni. A második világháborúban a front átvonulása után az épületet teljesen kiürítették, a felbecsülhetetlen értékek nyomtalanul eltuntek. A kastélyt 1949-ben államosították, TBC-megelozo intézet és gyermekotthon muködött benne – az örökösök 2009-ben perelték vissza az államtól.

(Fotó: ?erban Mestecaneanu)