Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2015. szeptember 30. | Csonka Helga

Halász Judit az idei könyvvásáron


Halász Judit lesz az idén 21. kiadásához érkező Marosvásárhelyi Nemzeti Könyvvásár sztármeghívottja. Az esemény azért is számít különlegesnek, mivel a neves énekesnő még soha nem koncertezett Erdélyben. A művésznő a vásár szombatján, november 14-én kétszer is színpadra lép délelőtt 11 és délután 17 órától a vásárhelyi színház Nagytermében. Ezt megelőzően 13-án Kolozsváron lép fel az énekesnő.
 
 
Ahogy az már hagyománnyá vált Erdély legnagyobb és legrangosabb magyar nyelvű könyves szemléjének idén is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont. Az immár négy napossá kibővült rendezvényre november 12-e és 15-e között várják a látogatókat.
 
Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke a vásár jelszavával (Kapu  lélekhez) nyitotta meg a sajtótájékoztatót hangsúlyozva, hogy a könyv lélekmentő, benne van a szerző lelke és benne van az olvasóé is, ezért is olyan fontos, hogy méltó ünnepet szervezzenek számára.  A céh elnöke elmondta eddig 35 kiadó jelezte részvételi szándékát, de  reményeik szerint a jelentkezési határidő lejártáig legalább annyi kiadó igényel standot, mint az elmúlt években. És mindemellett a könyves szemle olyan programkínálattal egészül ki, amely kicsiktől nagyokig mindenkit megszólít.
 
 
Káli Király István azt is hangsúlyozta, hogy idén kiemelt figyelmet fordítanak a Marosvásárhelyen élt íróknak, költőknek, így a könyvbemutatóknak, író-olvasó találkozóknak helyet adó két termet is  marosvásárhelyi szerzőkről, Székely Jánosról és Jánosházy Györgyről nevezték el. Ez utóbbi esetében szombaton Hullócsillag néven emlékestet tartanak a színház Kistermében szombaton este fél 8-tól.
 
Az idei vásár programjait Szepessy Előd a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke ismertette. Az eddig említett Halász Judit Csiribiri koncertek és a Jánosházy emlékest mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház Uniter díjra jelölt Leonce és Lénája színesíti a kínálatot, amelyet november 12-én este 7 órától láthat a nagyérdemű nemzeti színház Nagytermében.
 
Ugyancsak a kiemelt programok közzé tartozik a Magyar írók estje is, ahol Györe Balázs, Tompa Andrea és Papp Sándor Zsigmond beszélgetnek majd Károlyi Csaba az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettesének moderálásával. De az erdélyi szépirodalmi lapok főszerkesztői is reflektor fénybe kerülnek egy kerekasztal-beszélgetés erejéig így nyújtva betekintést a jelenkori irodalmi lapok világába. Az esten jelen lesznek a Látó, a Helikon, az Irodalmi Jelen, a Korunk, a Székelyföld és a Várad című lapok képviselői.
 
És természetesen idén is külön figyelmet kapnak a gyerekek, ugyanis a szervezők minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy az ifjúság tagjai már egészen kicsi korban megismerjék és legfőképp megszeressék a könyvek világát. A tavalyi évhez hasonlóan idén is olvasójátékot hirdetnek a diákoknak, figyelembe véve a korosztályok életkori sajátosságait. A három fős csapatok október 4-ig jelentkezhetnek a játékra, melynek elsődleges célja a kortárs irodalom népszerűsítése. Makkai Kinga, a gyerekprogramokért felelős szervező elmondta, tavaly 100 csapat jelentkezett a versenyre, ami azt jelenti, hogy 300 gyerek olvasta el a korosztályának kijelölt könyveket, ami önmagában is eredménynek számít a jelenkori digitális korszakban.
 
 
„Azt a korszakot sírjuk vissza, mikor gyerekként a paplan alatt zseblámpa mellett nyálaztuk a könyveket, szüleink pedig azért dorgáltak meg, mert túl sokat olvastunk” – emlékezett vissza Gáspárik Attila, a vásárnak otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Elmondása szerint azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek minél fiatalabban találkozzanak a könyvekkel, megismerjék az olvasás nyújtotta élményeket, valamint ne zárkózzanak el az irodalom és színház világától sem. Meglátása szerint a színház és vásár egy közös célt szolgálnak ezért természetes, hogy partnerként dolgoznak együtt.
 
A könyvvásár reggel 10 és este 8 között lesz nyitva, november 15-én, vasárnap pedig 14 óráig várják a látogatókat. A gyerekeknek szánt programokat illetően hétköznap délelőttönként elsősorban az iskolai csoportokat várják a Gyermekszigetre, míg délutánonként és hétvégén a családi programoké a főszerep. 
 
A szerző fotói