Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Kultúrtér

Kedd, 2016. november 29. | Szerk.

Horváth Péter-ösztöndíjra jelölték Szabó Róbert Csabát


A marosvásárhelyi Szabó Róbert Csaba, valamint Bencsik Orsolya és Nagy Kata a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje. 
 
A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.
 
A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy ­hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is. 
 
Az ösztöndíj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László. Az Esterházy Péter fájdalmas halálával megüresedett kurátori posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.
Az ösztöndíjat minden év őszén vagy telén a sajtó jelenlétében adják át – negyedízben 2016. december 8-án (csütörtökön) 18 órakor az Unplugged Kávézóban, Budapesten.
 
A gyakorlat szerint a kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. A kurátorok az idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra: Bartók Imre: Láttam a ködnek országát (Jelenkor), Bencsik Orsolya: Több élet (Fórum-Magvető), Gál Soma: Sármesék (FISZ), Horváth Benji: Az amnézia útja (JAK-Prae), Hyross Ferenc: Tömegvonzás (FISZ), Lanczkor Gábor: Apás szülés (Jelenkor), Makai Máté: Koriolán dala (FISZ), Nagy Kata: Inkognitóablak (JAK-Prae), Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie (FISZ), Szabó Róbert Csaba: Alakváltók (Jelenkor).
 
Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet. (litera.hu)