Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2015. február 23. | Szerk.

Oscar-gála: Birdman a legjobb film


Két technikai bravúrral büszkélkedhető alkotás versenyzett a filmvilág legnagyobb presztízsértékű díjáért, a legjobb filmért járó Oscar-díjért. Richard Linklater Sráckor című filmjét 12 éven keresztül forgatták, így a központban álló, a film kezdetén hatéves fiú, illetve szereplőtársai ténylegesen a szemünk előtt nőnek fel, lesznek egyre idősebbek. Alejandro González Iñárritu, a filozofikus drámáiról ismert mexikói filmes pedig ezúttal egy showbusiness-szatírát rendezett: a Birdman a kapuzárási pánikot mutatja be, friss köntösben, ráadásul az egész film úgy néz ki, mintha egyetlen hosszú jelenet lenne.

Az este folyamán először mellékszereplőket díjazták. Férfi részről nem is lehetett kérdés, hogy a kíméletlen jazz-tanár szerepéért szinte minden díjat besöprő J.K. Simmons győzedelmeskedik.

J.K. Simmons a 87. Oscar-díjátadó gálán

Patricia Arquette is behúzta a legjobb női mellékszereplő díját, a Sráckor anyukája szerepléséért, ahogy az meg volt írva. 

A Grand Budapest Hotel az est korai szakaszában behúzott gyorsan két díjat, a legjobb jelmeztervezés és a legjobb smink díját, majd később tarolt a szépkategóriákban Wes Anderson filmje, meglett nekik a legjobb látvány- és díszlettervezés is. Hogy - szinte - teljes legyen a kép, az idei gálán két díjra is jelölt Alexandre Desplat végre szoborra váltotta nyolcadik Oscar-jelölését, a 'Hotel filmzenéjéért.

Grand Budapest Hotel - a legjobb jelmeztervezés és a legjobb smink díj

Nem volt meglepetés a legjobb idegen nyelvű film díjazottja esetében sem, ahol a lengyelek Idája nyert. A rendező nem nagyon értette, hogy mit is keresett Los Angelesben: „Csináltunk egy fekete-fehér, csendes filmet, erre itt vagyunk ebben a zajos teremben, világ figyelmének közepén” - mondta Pawel Pawlekowski, aki az este legnagyobb tapsviharát és nevetéseit kapta, amikor egyszerűen nem tudta abbahagyni a mondandóját, és kétszer is bejátszották neki a lekeverő zenét.

Ida, a legjobb idegen nyelvű film kategória győztese

A legjobb animációs film kategóriában egy kisebb meglepetést láthattunk: a Hős6os vitte haza a szobrocskát, a legesélyesebbnek tűnő Így neveld a sárkányodat 2 helyett. A legjobb rövid animációs film a Lakoma lett, amelyben egy férfi szerelmi életét láthatjuk egy kutya szemein keresztül.

A dokumentumfilmes mezőny elég vegyes volt, fotós történetmesélés, kongói természet-dokumentumfilm és friss Edward Snowden-sztori is esélyes volt a győzelemre, a papírforma pedig beigazolódott, hiszen utóbbi, azaz a Citizenfour kapja a díjat. Az élőszereplős rövidfilmek kategóriájában a The Phone Call című húszperces angol filmecske nyert, amelyben olyan nagy nevek szerepelnek, mint Sally Hawkins és Jim Broadbent, a kisdokumentumfilmeknél pedig a Crisis Hotline volt a nyerő, ami a leírása alapján egy kicsit olyan, mint az Amerikai mesterlövész utolsó harmada: a háborúból hazatérő veteránok segítségnyújtásával foglalkozik.

Nem volt kérdéses a Csillagok között győzelme sem a legjobb vizuális effekt kategóriában, hiszen konkrétan a film látványvilága alapján dolgoznak ma egyes tudósok a fekete lyukak kutatásán, szóval ez esetben nem túlzás a korszakalkotó kifejezés. A másik két tech-kategóriában a hangokat díjazták: a hangkeverésért a Whiplash, míg a hangeffektekért az Amerikai mesterlövész vihetett haza egy-egy aranyszobrot.

Emmanuel Lubezki a tavalyi Gravitáció után idén a Birdman kameramunkáiért vihette haza az operatőri szobrocskát. A vágásért járó díjra a Sráckor és a Whiplash pályázott legnagyobb eséllyel, és végül a jazz-mozi pörgős jelenetei tetszettek legjobban az Akadémiának, hiszen utóbbi kapta az elismerést.

A végére tartogatták a legrangosabb díjakat: bár Wes Anderson volt a legesélyesebb a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, mégis a Birdman mexikói-argentin író négyese diadalmaskodott, majd találtak egy kategóriát, ahol kompenzálni tudják a Kódjátszmát is, mégpedig Graham Moore adaptációja ért Oscart a Turing-filmnek. A Sráckor-Birdman háború következő csatája volt a rendezői díj, végül még egy szobor landolt Iñárritu és a Birdman kezében.

A legjobb férfi főszereplő díját Stephen Hawkingot alakító Redmayne vehette át. Matthew McConaughey adta át a női főszereplői szobrot, itt viszont száz százalékig biztos volt, hogy Julianne Moore négy sikertelen jelölés után végre, megérdemelten, megkapja az elismerést.
 
Legvégül a két Oscar-díjas Sean Penn lépett a közönség elé, hogy bejelentse a nap nagy nyertesének nevét. Az előzőleg kiosztott díjak alapján nem állt jól a Sráckor szénája, de még volt remény, hogy legalább itt kompenzálják egy kicsit a 12 évig készült filmet. Ez végül nem jött be, hiszen a Birdman kapta a legjobb filmért járó Oscar-díjat, azaz tarolt Iñárritu, és a mexikói rendező mától 3 Oscar-díjasnak nevezheti magát. (hvg.hu)
 
 
Alejandro González Iñárritu