Kedd, 2020. május 26.
FÜLÖP, EVELIN napja
Menü

Kultúrtér

Kedd, 2016. március 1. | Szerk.

UNITER-díjat kaphat a Nyugalom


A Romániai Színházi Szövetség (UNITER) legmagasabb elismerését kaphatja meg B. Fülöp Erzsébet, akit a Legjobb Női Főszereplő kategóriában jelöltek a díjra, az Anya szerepéért,a  Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciójában, A nyugalomban.
A nyugalom a legjobb előadás kategóriában is jelölve van, Radu Afrim pedig a legjobb rendező kategóriában.
 
 
Andu Dumitrescu pedig a Visul unei nopţi de vară című előadás díszlettervezőjeként van jelölve.
 
A marosvásárhelyi születésű Bartis Attila regényéből és drámájából készült Radu Afrim által rendezett előadás tavalyi premierjét követően számos sikert aratott, mind a marosvásárhelyi közönség köreiben, mind pedig az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon: a szakmai zsűri Radu Afrim rendezőt a legjobb rendezésért, B. Fülöp Erzsébet színésznőt pedig a legjobb női alakításért részesítette elismerésben, míg az előadás a nagydíjat kapta meg.
 
 
„Erős regényből erős előadás megalkotására törekszik Marosvásárhelyen Radu Afrim. A nyugalom című regény és annak színpadi változata, valamint a szintén Bartis Attila által jegyzett Anyám, Kleopátra című színdarab ötvözéséből született meg egy újabb dramatizált változat a marosvásárhelyi próbafolyamat során” - áll a Tompa Miklós Társulat korábbi közleményében.
A Tompa Miklós Társulat részéről tavaly Berekméri Katalin vehette át a legjobb női mellékszereplő díját az Ördög próbája című műben alakított teljesítményéért.
 
A 24 UNITER-gálán Gigi Căciuleanu koreográfust életműdíjat vehet át. A díjat Luminița Gheorghiu színésznő, Vladimir Găitan színész, Victor Ioan Frunză rendező, Maria Miu díszlettervező, valamint Anca Măniuţiu színikritikus, színháztörténész is megkapja. Căciuleanu korreográfus és táncművész egyébként a Carmina Burana (2012) és Vivaldi és az Évszakok (2015) előadásokat vitte színre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.
 
Az idei gálán különdíjban részesül Bács Miklós kolozsvári tanár mint „a fiatal színésznemzedék mentora”, valamint Adrian Enescu színházi zeneszerző, Matei Vişniec, mint a legtöbbet játszott romániai kortárs dramaturg, és Eugen Ţugulea, aki a testület indoklása szerint „a színháznak és költészetnek áldozott életért” kapja az elismerést. 
 
A díjátadó gálát a nagyváradi Regina Maria Színházban tarják május 9-én. Tavaly Bukarestben, 2014-ben pedig a marosvásárhelyi Kultúrpalotában adott otthont a rendezvénynek.
Az UNITER-gála az ország legnagyobb színházi eseménye, amelynek keretében minden évben díjazzák a legjobb színházi előadásokat, valamint a legjobb színházi személyeket (színészek, rendezők, tervezők, koreográfusok, színházi kritikusok stb.).