Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Kultúrtér

Kedd, 2016. május 10. | Szerk.

Uniter Gála: Radu Afrim A nyugalomért a legjobb rendező díját kapta


A nagyváradi Regina Maria Színház Nagytermében tartott 2016-os Uniter Gálán Radu Afrim a legjobb rendezés díját érdemelte ki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál színre vitt Bartis Attila: A nyugalom című előadásért.
 
 
A nyugalom című produkció és egyik főszereplője is a jelöltek között szerepelt, a jelöléseket pedig on-line közönségszavazatokkal lehetett támogatni. A népszerűségi díjként meghonosodó elismerést – vagyis a legtöbb on-line voksot – a legjobb női főszereplői díjra jelölt B. Fülöp Erzsébet,  a legjobb előadás díjra jelölt A nyugalom, valamint a legjobb rendezés díjat kiérdemlő Radu Afrim kapta.
 
 
Bartis Attila A nyugalom című színműve – 2016. május 28-án, szombaton és 29-én, vasárnap este fél 8-tól tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. 
 

A legjobb produkciónak járó elismerést a kolozsvári román színház kapta A mi osztályunk című produkcióért. Tadeusz Slobodzianek drámáját a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi László állította színpadra. Az előadás díszleteit Bartha József tervezte, a jelmezeket Kiss Zsuzsanna jegyezte, az előadás dramaturgja Benedek Zsolt volt, a zenéjét Boros Csaba írta.

Az Uniter-gála zsűrije Emilia Dobrin színésznőnek ítélte a legjobb női főszerep kategóriájának díját, amivel a bukaresti Teatrul Mic színház Casa cu pisici (Macskás ház) című előadásában nyújtott alakítását tüntették ki. A legjobb férfi főszerepért járó díjat a népszerű Marian Ralea bukaresti színművésznek ítélték, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat szintén egy ismert és sokat foglalkoztatott román színész, Marius Manole kapta.
Az éjszakába nyúló Uniter-gálán több kiválóságdíjat is kiosztottak. Ezek egyikét Gigi Căciuleanu román rendező-koreográfus kapta. Életműdíjban részesült a pályafutása során több magyar drámát színpadra állító Victor Ioan Frunza rendező, valamint különdíjat kapott a kolozsvári Bács Miklós egyetemi tanár, akinek a fiatal színészek nevelésében játszott meghatározó szerepét ismerték el. (Közlemény/mti)