Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Kultúrtér

Kedd, 2015. november 10. | Csonka Helga

Yorick 10: minifesztivállal ünnepelnek


23 produkció, 594 előadás, 53 ezer néző, 16 országos és 14 nemzetközi rangos fesztiválon való részvétel, és 16 szakmai díj – így fest számokban a Yorick Stúdió első évtizede.
Ennek megünneplését a tervek szerint egy színházi fesztivállal ünnepelték volna meg, ahol rangos külföldi előadások is bemutatásra kerültek volna a marosvásárhelyi közönség előtt. A nagyszabású tervekről azonban le kellett mondania a színház vezetőjének, ugyanis a pár éve felújítás alatt levő középkori vár húzódó munkálatai miatt úgymond hajléktalanná vált a független színház. Menedéket a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem biztosított.
 
 
Balról jobbra: Szabó Róbert Csaba, Sebestyén Aba, Székely Csaba, Andi Gheorghe
 
„Az elmúlt években talán a legnehezebb időszakunk az volt, amikor a vár felújítása miatt épp a Bányavirág premierje előtt vagy után ki kellett költözzünk a Mészárosok Bástyájában berendezett előadótermünkből. Nehéz volt új környeztet megszokni. Reméljük, hogy ez a felújítási folyamat nemsokára befejeződik és visszaköltözhetünk a számunkra oly kedves, régi helyszínünkre” – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján Sebestyén Aba, a Yorick alapítója. Hozzátette: nagyra értékelik az önkormányzat korábbi felajánlását, jelenleg azonban semmi garancia nincs arra, hogy visszatérhetnek a megszokott környezetbe, mégis merik remélni, hogy a pár éves kihagyás után ismét régi székhelyükön, a Mészárosok bástyájában léphetnek színpadra.
 
A Yorick Stúdió székhelyproblémájával magyarázható, hogy két premiert tartanak egy nap alatt, ugyanis 3-4 intézménnyel kellett egyeztetni, a művészetiseknek a tanítás folyik, a nemzeti színház színészei párhuzamosan több bemutatóra készülnek, stb. „A sors így hozta, most már örülünk neki, így részben teljesült az az álmom, miszerint egy színházi fesztivállal ünnepeljük a 10. születésnapunkat. Ez a Yorick Stúdió minifesztiválja lesz” – mesélt a terveiről a színház vezetője, aki hozzátette, hogy hosszú távon szeretnének Marosvásárhely kulturális repertoárját egy egyhetes színházi fesztivállal bővíteni.
A független színház az elmúlt évtizedben több mint 100 fiatal tehetségnek biztosított helyszínt a szakmai karrierjük befutásához, számos színészpalánta, rendező tapasztalhatta meg élesben hogy milyen az igazi színházi élet.
 
A holnapi két bemutató két vásárhelyi fiatal magyar drámaíró tollából származik: Szabó Róbert Csaba, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztőjének első színpadi darabját, a Hentesek című színművet Sebestyén Aba rendezte; Székely Csaba MaRó című vígjátéka Andi Gherghe rendezésében kerül színpadra.
Mindkét darab a hetedik éve futó Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében elnevezésű projekt keretében valósult meg.
 
 
A Hentesek bemutatójára november 11-én 18 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió színpadán (Köteles Sámuel utca 6.), míg a MaRó a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Bábstúdiójában lesz látható november 20 órától (Levél/Frunzei utca 9.). Jegyeket foglalni a 0736 350686-os telefonszámon lehet. A foglalásokat a helyszínen, az előadások megkezdése előtt 20 perccel lehet kiváltani. Az előadásokról itt lehet olvasni.
 
A Yorick Stúdió Színház jogi hátterét képező Yorick Kulturális Egyesület 2004 júniusában alakult meg hivatalosan. A független színházat Sebestyén Aba színművész és rendező alapította 2005-ben. Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala tevékenységük színhelyéül rendelkezésükre bocsátotta a vár Mészárosok Bástyájának alsó szintjét jelképes 1 lejes bér fejében. A középkori vár felújítási munkálatai miatt pár éve a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Stúdió színpadán folytatták a munkát.
A szerző fotói