Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Kultúrtér

Vasárnap, 2014. június 1. | Jaszenovics Lilla

Térszakadás, bélyegek, ’13


A Marosvásárhelyi Rádió és a Kós Károly Akadémia Alapítvány közreműködésével mutatták be Hajdú Farkas- Zoltán (író, rendező, műfordító) Békebeli 1913 című regényét, a rádió stúdiótermében.

Egy olyan korban, ahol olvasási, vagy akár filmnézési szokásink ilyen gyökeres változásokat élnek meg, nehézkés felkelteni az emberek érdeklődését egy könyv iránt. Egy ilyen rohanó világban az ember nem szívesen kezd neki egy Háború és békének, és cizelláltnak és lassúnak hat egy pár évtizeddel korábbi film is.

Ahogy a címéből, feltehetően világossá válik mindenki számára, a világkatasztrófát megelőző utolsó békeévről szól a regény. Ha egyáltalán regénynek kategorizáljuk, hisz teszi ezt igencsak rendhagyó módon. Bélyegképekből építkezik, portrékból, párhuzamosan futtatott történetekből, abban a megannyi változást ígérő, pezsgő, fejlett művészeti kultúrával rendelkező korban. Tény és fikció tér- és időhódítása az alkotás, amelybe olyan neves emberekről olvashatunk történeteket, mint Ady, Kafka, Freud, Kosztolányi, Rilke, Lukács György, Bernády, Hitler, vagy Picasso, csíki újságkivágások mellett. Székelyföld is Európa szerves része. Szabdal, majd összerak, lebilincsel, keményen megszerkesztett, a Bookart kiadó gondozásában megjelent könyv. Esztétikai mivolta sem kérdéses, bélyegképeit Vidák Zsolt illusztrálta.

(Fotó: facebook.com/Vajda György)

A történelem nem tesz hirtelen egy annyira radikális fordulatot, hogy az az előző években ne érződjön. Vajon a tudatalattiban ott van-e a háború lehetősége, és mégis mi vetíti előre ezt a borzadályt?! Vajon II. Vilmos vadászata, amikor is 560 szerencsétlen vadállatot ejtettek el, majd ennek tiszteletére műemlék felállítását tervezte a császár?

Vagy akár ’13-as marosvásárhelyi események, melyekről Sebestyén Mihály művelődéstörténész, író mesél. Például, hogy háború lesz, skandálta már a Székely Lap, miután a bolgár kertészek a Balkánra mentek harcolni, ennek következtében meg a 25.000-es városiak zöldség nélkül maradnak.

A kötet egy regényboly második része, Lektőr bélyegekkel alcímet viseli. Hajdú Farkas- Zoltánnak apja bélyeggyűjteményének nézése közben támadt a zseniális ötlete. Mert ezeken a bélyegeken többnyire Ferenc József, vagy az angol király vannak rajta. A saját tudattalanját tárja fel.


A kötetből Barabási Tivadar színművész olvasott fel, amelyet Ila Gábor zongorán kísért. Egymás mellett sorakoznak olyan történetek, minthogy, Hitler kicsiny, bécsi szobájában festeget, majd ismerősei gúnyolódása következtében feldühödik. Csíkban meg éppen,  papagájt árul valaki, meg harci kanárit. Érdekes átlépni a szubjektív érzékelésünkön, és elgondolkodni, mennyi minden történhet ebben a másodpercben a világon, s, hogy bármily jelentéktelennek tűnő eseménynek globális következményei lehetnek. Lásd. a kis Adolfkát nem veszik fel a művészeti egyetemre… Az meg eszméket gyárt dühében, és később milliók halnak meg.

A rendhagyó műfajú és felépítésű kötetből hangoskönyv is születik a közeljövőben, a Marosvásárhelyi Rádió közreműködésével.