Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2014. november 27. | Csonka Helga

Bemutatták a dák leleteket


Mától hivatalosan is a Maros Megyei Múzeum tulajdonát képzik a nyáron talált, dák korból származó ezüst ékszerek.
A leleteket sajtótájékoztatón mutatta be Ciprian Dobre, a megyei tanács elnöke valamint Soós Zoltán, a megyei múzeum igazgatója. Hozzátették, hogy hétfőn, a nemzeti ünnep alkalmából 9 és 17 óra között a nagyközönség számára is megtekinthetők lesznek a dák kincsek a Kultúrpalotában.
 
 
A leleteket (két gyűrű, három fulbevaló és két töredék) Gál János találta Mezőmadarason, 40 cm mélyen a földben. Ezek az első, dák korból származó tárgyak Maros megyében. Feltehetően valamilyen elöljáró rejthette el a kincseket. Összesen 315 grammot nyomnak. A megtaláló az érték 45%-át kapja, ami 10 ezer euró körüli összeg.
Ciprian Dobre elmondta, a dák korszakban élő környékbeli emberek gazdasági helyzetét reprezentálják a leletek, ugyanis a jólét kifejeződése az a tény, hogy a hölgyek hasonló értékű ékszereket tudhattak magukénak.
 
 
„Felbecsülhetetlen régészeti értékű leletek ezek a kincsek, amelyek a megye történelmét gazdagítják, így kötelességünknek tartottuk hogy megvásárolják azokat, hogy a megyében maradhassanak és ne valamilyen magángyűjtő, vagy más múzeum tulajdonába kerüljenek” – fogalmazott Dobre.
Soós Zoltán hozzátette, hogy országos szinten csupán 4-5 olyan múzeum van, amely hasonló értékű, dák korból származó leletekkel büszkelkedhet‎
 
„Eddig minden olyan leletet sikerült megvásárolnunk, amit fontosnak tartottunk beszerezni. Ezekkel a megye történelmét is gazdagíthattuk” – mondta a sajtótájékoztatón a múzeum igazgatója.
 
Elárulta, hogy jövő év tavaszán radardetektorokkal kutatásokat fognak végezni. „Sajnálatos módon a régi sírhelyek nem potenciális kincslelőhelyek, ugyanis sokan tudják, hogy régen a halottakkal szokás volt kincseket is eltemetni, így számos sírt már azelőtt kiraboltak, mielőtt lehetőségük lett volna a régészeknek szakszerű módon kiásni azokat.”
 
 
A Gál Sándor által talált leletek 99%-a ezüst, de restaurálásra szorulnak. A hétfői különleges kiállítás után legközelebb március 29-től május 19-ig lehet újra megtekinteni a dák ékszereket, ugyanis egy vándorkiállítást szerveznek Marosvásárhelyen, ahol Románia antik ókori arany- és ezüst leleteit mutatják be és ahol ezek az ezüstékszerek is ki lesznek állítva.
A szerző fotói