Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Kultúrtér

Kedd, 2015. augusztus 25. | Szerk.

Budapesten szerepel Bányai Kelemen Barna


Ionesco Makbett című komédiájában lép színre az Átriumban Bányai Kelemen Barna marosvásárhelyi születésű színművész – írja a szinhaz.hu. A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház új bemutatóját Alföldi Róbert rendezi, az olvasópróbát pénteken tartották. A történetben elégedetlenséget forradalom követ, amelynek leveréséért jár a hűség jutalma. A hatalom megvásárolja a lelket, de aztán úgy tűnik, mégsem fizet elég jól. A fiatalok az idősek helyére akarnak ülni, noha fogalmuk sincs, mit kéne máshogy csinálni. Karaktergyilkosságot összeesküvés, lojalitást árulás követ. A jelen nem képes legyőzni a múltat, ezért a jövő sokkal rosszabb lesz, mint bárki is gondolná.

Bányai Kelemen Barna és Szatory Dávid a Makbett olvasópróbáján
(fotó: Mészáros Csaba)

A negyvennél is több szerepet tizenegy színész alakítja az előadásban. Bányai Kelemen Barnának ez az első budapesti szerepe. Idén júniusban a Vas Népe Online azt írta, a vásárhelyi színművész az ősszel kezdődő évadtól a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött.

Bányai Kelemen Barna Marosvásárhelyen született, és a helyi Színművészeti Egyetem elvégzése után 2006-ban lett a Tompa Miklós Társulat tagja, majd 2010-től előadó tanárként is tevékenykedett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.

Több rendkívüli darabban is színpadra lépett már a vásárhelyi közönség előtt, mint A nyugalom, a Karamazovok, a Szeget szeggel, Figaro, Caligula, Bányavakság, Bányavirág, Hogyne, drágám!, Tank, hogy csak néhányat említsünk az idei évad színdarabjaiból.

 Az ifjú színész több szakmai elismerésben is részesült az elmúlt évek során: 2007-ben Erdős Irma-díjal értékelték a fiatal színész tehetségét. 2012-ben Kaszás Attila díjat kapott, szintén ez évben a MASZK Országos Színészegyesület, Pécsi Országos Színházi Találkozón a Bányavirág című darabban nyújtott teljesítményéért a Legjobb férfialakítás díját ítélték oda. 2011-ben a Nemzetiségi Színházi Kollokvium, Gyergyószentmiklóson is megkapta ezt az elismerést, szintén a Bányavirágban nyújtott szerepléséért.