Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2015. február 26. | F. I.

Előrelépés Aranykakas-ügyben


Elfogadta a marosvásárhelyi önkormányzat a tanács RMDSZ-frakciójának azon határozattervezetét, amelynek értelmében elkezdődik a Bürger-palota, a volt Aranykakas vendéglő épületének a közhasznúvá nyilvánítása. A közhasznúvá nyilvánítás az első lépés a kisajátítás felé. A most megszavazott tervezet azonban csak arról szól, hogy a város kérvényezni fogja a kulturális minisztériumtól az elhanyagolt épület közhasznúvá nyilvánítását.

Az önkormányzat fel kell mérje az épület állapotát, a dokumentumokat pedig át kell adja Maros Megye Tanácsának, amely kedvező elbírálás után elküldi azt a kulturális minisztériumnak. A tárcavezetőnek kezdeményeznie kell a kormányhatározatot, amely közhasznúvá nyilvánítja az épületet és zöld utat ad a kisajátításnak.

Sokat kopott az egykor patinás vendéglő fénye

Az épület jelenlegi tulajdonosa a bukaresti székhelyű Romarta S.A. Amennyiben a kereskedelmi társaság nem engedélyezi a polgármesteri hivatal szakembereinek az épület állapotának a felmérését, a történet meghatározatlan időre megáll. De ugyanígy keresztbe tehet egyébként az ügynek Ciprian Dobre, Maros Megye Tanácsának az elnöke is.

A határozattervezet pozitív véleményezése egyébként azért tűnik furcsának, mert Dorin Florea korábban azt nyilatkozta, Peti András nem egyeztetett vele a közhasznúvá nyilvánítás folyamatának a beindításáról. Erre a városnak egyébként sincs anyagi fedezete. Most azonban azt is elvállalták, hogy a felmerülő költségeket is felvállalja a tartalékalapból a városháza.

Jelenleg így fest az Aranykakas egyik szobája

Peti András alpolgármester egyébként korábban bejelentette: multikulturális központtá alakítanák a Bürger-palotát, miután azt sikerül felújítani.

Az Aranykakas jelenlegi állapotáról itt tettünk közzé fényképeket. A „kakassagáról” itt írtunk.

Azt, hogy a tulajdonosnak milyen szándékai vannak az ingatlannal, nem lehet tudni. 2013. október 4-én az épület körül megjelent két molinó, amely azt hirdette, hogy a tulajdonos elkezdi az Aranykakas restaurálását.

Közelebb kerültünk ahhoz, hogy ismét ilyen tábla legyen az Aranykakas mellett?

Néhány nap múlva lekerültek azonban ezek. A Romarta S.A. marosvásárhelyi képviselője akkor a vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta nem állt le a nulladik percben a felújítás. „Azért kellett leszereltetnünk ezeket a molinókat, mert nem volt érvényes építkezési engedélyünk. Ezt teljes jóindulattal jelezte a polgármesteri hivatal egyik munkatársa, mi pedig már elindítottuk az iratok beszerzésének a folyamatát” – fogalmazott a cég munkatársa portálunknak.

Azóta azonban nem volt mozgás az Aranykakas háza táján.