Kedd, 2020. május 26.
FÜLÖP, EVELIN napja
Menü

Kultúrtér

Vasárnap, 2015. február 15. | Szerk.

Ezüst Medve-díjat kapott egy román rendező


Az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt iráni rendező, Dzsafar Panahi Taxi című munkája kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 65. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.
Dzsafar Panahi munkája „szerelmi vallomás a filmművészetnek”, és egész biztosan bevonul a klasszikusok közé - emelte ki a német főváros világhírű szemléjének díjkiosztó gáláján a nagyjátékfilmes zsűri elnöke, Darren Aronofsky amerikai filmrendező.
Panahi - akit az iráni hatóságok az idén sem engedtek el a fesztiválra, mint 2010 óta minden évben - nemcsak a rendezője, hanem a főszereplője is a filmnek, amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és feszítő gondját.
 
 
Solmaz Panahi veszi át az Arany Medvét édesapja, Jafar Panahi nevében
 
A Taxi a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is elnyerte a Berlinalén. 
Dzsafar Panahi 2010-ben a nemzetközi zsűri tagja lett volna, de az ellene indított eljárás miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek, és továbbra sem hagyhatja el hazáját. Filmjei viszont rendszeresen szerepelnek a legrangosabb fesztiválokon, és a Parde (Zárt függöny) című alkotása 2013-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a Berlinalén.
Az idén a zsűri munkájában mások mellett az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és a Mad Men - Reklámőrültek Emmy-díjas producere, Matthew Weiner vett részt. A testület annyira erősnek találta a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért versengő alkotások - 19 film - mezőnyét, hogy két kategóriában rendhagyó módon duplán osztottak díjat.
Az egyik a legjobb rendezés kategóriája, amelyben mindkét Ezüst Medve a kelet-közép-európai térség filmművészetére irányítja a figyelmet. Az egyiket Mlgorzata Szumowska lengyel rendező kapta meg Body című alkotásáért, a másikat Radu Jude román rendező vehette át Aferim! című filmjéért.
 
 
Az idén először a valamely alkotói területen - zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka - mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét is duplán osztották ki, az elismerést a Victoria című, 140 perces, egyetlen vágás nélküli német thriller operatőre, a norvég származású Sturla Brandth Grovlen kapta, illetve Jevgenyij Privin és Szergej Mihalcsuk, az Under Electric Clouds című orosz film operatőrei.
Az év első jelentős nemzetközi filmszemléjén a zsűri nagydíjával - egy  Ezüst Medvével - Pablo Larraín chilei rendező El Club című alkotását tüntették ki.
 
 
Pablo Larraín 
 
A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjat egy Guatemalában játszódó, az őslakosok világát bemutató film, az Ixcanul című spanyol produkció kapta. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben.
A legjobb férfi és a legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét Andrew Haigh brit rendező 45 Years című munkájának két főszereplője, Tom Courtenay és Charlotte Rampling kapta meg.
A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét az El botón de nácár című spanyol filmnek ítélte oda a zsűri.
A legjobb első film 50 ezer euróval járó díjával Gabriel Ripstein mexikói rendező 600 millas című alkotását tüntették ki. Az Egyesült Államokból Mexikóba irányuló fegyvercsempészetről szóló, Tim Roth főszereplésével készült road movie a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban szerepelt.
 
 
Radu Jude
 
A rövidfilmes zsűri fődíját, a kategória legjobbjának járó Arany Medvét a Hosanna című dél-koreai alkotás, Na Young-kil rendezése kapta. Az Ezüst Medvével Joanna Arnow brit rendező Bad at Dancing című rövidfilmjét tüntették ki. A 20 ezer euróval járó BMW rövidfilm díjat - amelyet az autógyár támogatásával az idén először osztottak ki - Momoko Seto francia rendező Planet E című alkotása kapta.
A Berlinale Palastban tartott ünnepségen több mint 1600 vendég vett részt, köztük neves filmesek, mint például Wim Wenders német rendező, akit csütörtökön tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntettek ki életművéért. A szombati gálán az Arany és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film, a Taxi vetítésével zárult.
 
 
A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 72 országból 441 filmet mutattak be. Az utolsó nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait. A fesztiválon várhatóan új történelmi csúcsra emelkedik a nézők száma, erre utal, hogy a legutóbbi részadat szerint csütörtök estig 310 ezer jegyet adtak el. (mti)