Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2014. október 2. | Hamar Mátyás Ruben

Folytatódik a lépcsőfestés


Újabb lépcső lefestésével borzolja a kedélyeket a Digitális Erdély közösség Marosvásárhelyen. Ha mást nem annyit elértek a mostani akcióval, hogy többen megismerték a Malomkő utcai lépcsőt. Mert tegye szívére a kezét mindenki és mondja meg, tudta-e, hogy a Dózsa György utcában, a legendás Mokkával szemben ez a lépcsősor vezet fel a Köves dombra.

A két lépcsősorra hat személyiség, három magyar és három román arcképe kerül fel. Lehet vitatkozni azon, hogy a magyarok, vagy akár a románok közül miért pont azoknak került fel a pofija a betonlapokra, akinek felkerült, de ez ugyanolyan terméketlen, mint a Rákóczi vagy a Hangya lépcsők esetében. A Malomkő utcai lépcsőn a George Enescu és Nicolae Grigorescu képei néznek szembe a járókelőkkel, de a híres szobrászt, Constantin Brâncuși-t is megörökítik a posztmodern művészek. A magyarok közül eddig Petőfi Sándor portréja áll készen, de elkezdődött Bolyai Farkas és Teleki Sámuel felfestése is.

A Malomkő utcai lépcső a már említett helyszínekkel ellentétben a város egy viszonylag eldugott részén található, többnyire csak a környéken lakók használják. A projekt kezdeményezői azt mondják, elsődleges céljuk színt vinni a város szürke foltjaiba, feldobni azoknak a hétköznapjait, akik a kultúrától távolabb vagy ha úgy tetszik, elzártan élnek.

És persze a portrék beazonosítása is hasznos időtöltés.

Jaj igen, ezer bocsánat, majdnem elfelejtettük. De hol maradt Bernády?