Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2015. július 16. | szerk

Ismét kultúrfővárossá avatnák Vásárhelyt


Ismét nekifekszik az Európa kulturális fővárosa cím megszerezésének Dorin Florea. Ezúttal Ciprian Dobre megyei tanácselnökben találta meg párját. Erről a Kultúrpalota Tükörtermében tartott sajtótájékoztatón számolt be a két politikus, kiemelve, hogy Szováta és Segesvár teljes mellszélességgel kiáll a pályázat mellett, amelyet október 10-ig kell benyújtaniuk. Szováta a gyógyfürdőivel, valamint a Só útjával, Segesvár pedig a szász örökséggel kapcsolódik be a projektbe. A kezdeményezők szerint a három város kiegészíti egymást egy ilyen versenyben, de a kulturális intézmények és magánszemélyek csatlakozását is várják. „A cím megszerzése csak összefogással lehetséges” – jelentette ki Ciprian Dobre.

„Ha mi, románok, magyarok és cigányok együtt megyünk, többen vagyunk, mint az oltyánok” – emelte ki a projekt erősségét Dorin Florea. A polgármester meg van győződve arról, hogy Marosvásárhely eredményesebb lehet a versenyben, mint a Székelyföld nevében induló Sepsiszentgyörgy, ahol nem ennyire színes az etnikai paletta.

Korábban több székelyföldi város vezetője, köztük Dorin Florea is közös szándéknyilatkozatot írtak alá, hogy Sepsiszentgyörgy a Székelyföld régió nevében pályáz az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre.  Akkor Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere még úgy nyilatkozott, örül annak, hogy Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea pozitívan válaszolt megkeresésre, „mert így lesz kerek egész ez a történet, hiszen korábban érezhetően hiányzott a marosvásárhelyi együttműködés”.

Ezt követően Florea februárban jelentette be, hogy kiszáll a közös projektből, mondván, hogy a háromszékiek a Székelyföldet akarták elsősorban kiemelni a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó elképzeléseikben.