Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Kultúrtér

Péntek, 2014. október 17. | Szerk.

Jól szerepelt Szabó Róbert Csaba munkája a Magyar Forgatókönyv Börzén


Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda,Villányi Dániel Kell egy csapat, valamint Sallai Ervin Pult Fiction című ötletét találta a legígéretesebbnek a szakmai zsűri a budapesti Filmhét keretében csütörtökön lezajlott III. Magyar Forgatókönyv Börzén. 
 
 
(Fotó: Pion István)
 
A szakmai zsűri részéről Divinyi Réka forgatókönyvíró, a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: több mint 250 mű érkezett az egészestés játékfilm treatment pályázatára, közülük nyolc alkotói öt percben prezentálták ötletüket a börzén a magyar filmszakma képviselői előtt. Hozzátette: a színvonal magas volt, a legjobbak lehetőséget kapnak arra, hogy forgatókönyvüket a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztési rendszerében, szakmai és anyagi támogatással dolgozzák fel. 
 
A börze szervezői által felkért szakmai zsűriben Divinyi Réka mellett Taschler Andrea producer és Zomborácz Virágforgatókönyvíró-rendező kapott helyet. 
 
"Azért ezt a három tervet választottuk ki, mert ezekben láttuk leginkább, hogy szélesebb nézői réteget tudnának megszólítani. Amennyiben a három alkotó pályázik a Filmalaphoz, akkor egy draftra garantált forgatókönyv-fejlesztési támogatást biztosítunk. A Filmalap támogatási szabályzatának megfelelően csak referenciával rendelkező alkotó pályázhat, ennek hiányában producerre vagy referenciával rendelkező társíróra van szükség a pályázáshoz. Remélem, az ötletekből hamarosan mozifilm lesz" - mondta Divinyi Réka. 
 
A zsűri külön kiemelte Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda című treatmentjét. Mint Divinyi Réka fogalmazott, nagyon eredeti az alapötlet, amelyből komoly drámai történetet lehet filmre állítani. A Pusztai banda azt mutatja be, miként harcoltak Romániában a hegyekben a román kommunista párt fegyvereseivel szemben a munkatáborokból megszökött ellenállók. 
 
"Az ötlet megtörtént eseményen alapul, az 1950-es évek Erdélyében, illetve Székelyföldön játszódik. Két világ, egy régi és egy új harcolt egymással, a régit a falusi lét jelentette, amelyet a román kommunista párt 1948-as választási győzelme után kíméletlenül el akart tüntetni a titkosszolgálat segítségével. A munkatáborokból megszökött ellenállók a második világháború után megmaradt fegyverek segítségével harcoltak a hegyekben. Többségük román volt, de voltak közöttük magyarok is, a filmem ezt a három magyart mutatná be, akik mintegy öt éven át egyfajta székelyföldi Robin Hoodként működtek, a szegényeket segítve, Aztán a Securitate 1955-ben meggyilkolta őket" - mesélte Szabó Róbert Csaba az MTI-nek.